Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Paardenmarkt 2010

Woensdag 30 juni vond in Oud IJsselmonde de jaarlijkse Paardenmarkt plaats.

Op uitnodiging van het bestuur van de Stichting Paardenmarkt IJsselmonde bracht het voltallige dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde afgelopen woensdag een bezoek aan de Paardenmarkt . Na een gastvrij ontvangst in het Koetshuis volgde een rondleiding over de braderie.

Bezoekers konden 30 juni weer hun hart ophalen in Oud IJsselmonde, tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt. Er was van alles te doen: de Paardenmarkt (tussen 06.00 en 12.00 uur), de braderie, een foto-expositie in de Adriaen Janszkerk, schapen scheren, oude ambachten, een hoefsmid, een smartlappenkoor, een paardentram, een kijk- en informatiemarkt en een terras met live muziek.

Wat dit jaar ontbrak was de kermis op het IJsselmondse Hoofd, het ringsteken, de prestatieloop, de bingo, het concert in de Adriaen Janszkerk en de afsluitende feestavond met vuurwerk. De gemeente Rotterdam wilde geen vergunning afgeven voor deze onderdelen, omdat in de week van de paardenmarkt ook de Tour de France plaatsvindt. De gemeente stelde voor de Paardenmarkt een week eerder te houden, maar de Stichting heeft te maken met een jaarplanning. De standhouders maken in januari hun planning al, net als de paardenhandelaren. Dat was dus geen optie. Het ging bijna helemaal niet door, omdat de stichting aan die woensdag vasthield. Uiteindelijk is het toch gelukt, mede dankzij de bemoeienis van de deelgemeente IJsselmonde.

Binnenkort zal de deelgemeente samen met het bestuur van de Paardenmarkt een en ander evalueren ten behoeve van de vergunningaanvraag voor volgend jaar. De deelgemeente vindt dat volgend jaar gewoon weer alle onderdelen van de Paardenmarkt moeten kunnen plaatsvinden. Een dergelijk evenement - een eeuwenoude traditie - is belangrijk voor onze deelgemeente.

De Paardenmarkt in Oud-IJsselmonde is een traditie die al sinds 1701 in ere wordt gehouden. De stichting organiseert het al 33 jaar lang met vijftien vrijwilligers. Jaarlijks trekt het evenement 25.000 bezoekers. Het is een bijzondere reünie waar nog het "wij"-gevoel en de saamhorigheid heersen.
De mensen komen overal vandaan. De braderie is de grootste in de regio met 225 kramen.