Gemeente Baarn

Voornemen De Blinkert niet strijdig met bestemmingsplan

Het voornemen van verpleeghuis De Blinkert in Baarn om het aandeel verpleeghuisbewoners met een achtergrond in verslavings- en daklozenzorg uit te breiden, is niet strijdig met het bestemmingsplan. Dat stelt de gemeente Baarn vast na een zorgvuldig onderzoek van de planvoorschriften. Momenteel verzorgt het verpleeghuis al ongeveer 36 patiënten die tot deze groep behoren. Het verpleeghuis wil de verpleegzorg voor deze groep uitbreiden naar ongeveer 72 patiënten.

Over het voornemen van De Blinkert is onrust ontstaan bij omwonenden, die zich zorgen maken over de eventuele gevolgen voor de veiligheid in de buurt. De gemeente begrijpt de onrust en heeft daarom ook gekeken naar ervaringen van de afgelopen jaren met de huidige groep patiënten in De Blinkert en bij verpleeghuislocatie De Harskamp in Baarn. Daaruit bleek dat er geen verhoging van het aantal meldingen van overlast in de buurt is geweest.

Om kans op eventuele overlast toch zo klein mogelijk te laten zijn, heeft De Blinkert extra maatregelen aangekondigd. Zo wordt het gebouw aangepast waardoor verpleeghuisbewoners binnen de muren van De Blinkert buiten kunnen zijn. Daarnaast wordt er, in samenwerking met wijkagent en wijkplatforms, een speciaal buurtpreventieteam opgericht dat preventief toezicht gaat houden als âogen en oren van de buurtâ. Uiteraard kunnen alle buurtbewoners altijd bij de politie terecht voor meldingen van overlast en aangifte van mogelijke overtredingen.