Gemeente Heeze-Leende


Brand Strabrechtse Heide onder controle

Vrijdagmiddag 2 juli jl. ontstond brand aan de Strabrechtse heide in Heeze. De brand is inmiddels onder controle, maar de brandweer is nog dagen bezig met nablussen. Door de zeer droge humuslaag met dennennaalden, lijkt de brand bestreden maar deze kan elk moment weer oplaaien. Daarom biedt defensie op dit moment ondersteuning aan de brandweer. Met 100 militairen wordt het gebied heel consequent doorgelopen. Men schept de humuslaag om waardoor de ondergrond ook geblust kan worden door de brandweer.

Grote brand aan zuidkant A67

Op de Strabrechtse heide onstond vrijdagmiddag een grote brand. De snelweg werd afgesloten en het verkeer werd omgeleid tussen Eindhoven en Someren.Met man en macht is het hele weekend gewerkt om de brand onder controle te krijgen. De watervoorziening om de brand te blussen kwam voor een groot deel uit het de Zuid-Willemsvaart bij Helmond. Over de A67 zijn de brandweerslangen vanuit het kanaal naar de brandhaard gelegd. Ook werden blushelicopters ingezet. Daarnaast zijn meetploegen in het veld actief geweest om te bezien hoe sterk de rookontwikkeling was en welke gevaren die kon opleveren. Deze meetploegen hebben gemeten ten noorden van de brand (omdat de wind die kant op stond) tot aan het kanaal en er zijn geen stoffen gemeten. Een aantal woningen en een groepsaccommodatie zijn ontruimd. Ook hebben mensen uit eigen beweging hun woning verlaten. De gemeente had een opvanglocatie voor deze mensen ingericht. Dat verliep zonder problemen.Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Wel waren er 2 personen die ademhalingsproblemen hadden.

De Commissaris van de Koningin kwam zondag 4 juli op bezoek en sprak diverse brandweermannen en militairen die nog altijd bezig zijn met nablussen. Hij was onder de indruk van de inzet van de vele vrijwilligers en de professionele inzet van de brandweer. Hij toonde bewondering voor de grote gecoördineerde inzet. Bijstand eigen en andere regio'sEr zijn constant driehonderd tot vijfhonderd mensen actief in het gebied en om de zes uur worden alle mensen vervangen. Het werk is zeer zwaar. Bijstand van andere regio's is dus noodzakelijk en ook daar informeerde de commissaris naar. Het is heel mooi om te zien hoeveel bijstand geleverd wordt. Ook de ondersteuning van militairen was zeer welkom en is in deze regio goed geregeld.

Verboden toegang tot Strabrechtse Heide

De burgemeester van Heeze-Leende heeft een noodverordening op 2 juli afgekondigd in verband met de grote brand op de Strabrechtse Heide. Dit betekent dat u zich niet in het gebied mag bevinden. Het is strafbaar het gebied te betreden. Het gebied is met hekken afgezet. De politie zal hier verbaliserend tegen optreden.Ook voor uw eigen veiligheidNaast dat het strafbaar is, is het ook zeer gevaarlijk om u in het gebied te begeven. De brandweer is nog altijd bezig de brand diep onder de humuslaag te blussen. Door de humuslaag, met dennennaalden lijkt de brand bestreden maar deze kan elk moment weer oplaaien. Door wind kan de brand ook snel om zich heen slaan. Daarom is het ten strengste verboden om het gebied te betreden ook voor uw eigen gezondheid en veiligheid.

Via 0900- 22 444 22 kunt u in noodsituaties de gemeente altijd bereikenOp dit moment is er voor de gemeente Heeze-Leende geen aanleiding om te verwachten dat de brand op de Strabrechtse Heide zich uitbreidt richting Heeze. Daarom is de gemeente buiten kantoortijden niet meer direct telefonisch bereikbaar. Uiteraard is de gemeente buiten kantoortijden wel bereikbaar voor noodsituaties. U kunt dan bellen met 0900- 22 444 22. U wordt dan doorverbonden met een dienstdoende medewerker.