Gemeente Leeuwarden

HEMA in Harlingen koel met ledverlichting

Bron: Gemeente Leeuwarden (02-07-2010)

De HEMA in Harlingen is overgestapt op ledverlichting. In het hoofdwandelpad zijn vorige week de gewone spots vervangen door ledlampen. HEMA is één van de vijf winkels in de Westergozône die meedoet aan project "ledverlichting in winkels en kantoren." Dit project heeft tot doel kennis te vergroten rond de mogelijkheden van ledverlichting bij ondernemers in het gebied.

Een jaar lang wordt de energiebesparing en de kwaliteit van de ledverlichting gemeten in de winkel onder klanten, ondernemers en personeel. Dit wordt gedaan in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Gerard de Boer, bedrijfsleider van HEMA in Harlingen: "De oude spots gaven erg veel warmte af. Een belangijk argument voor ons om over te stappen op ledvelichting is dan ook het verminderen van de warmte. We merken nu al verschil. De ledlampen hangen nu twee weken en de temperatuur is al een stuk aangenamer. Daarnaast is energiebesparing voor ons een belangrijk doel." Ook HEMA landelijk houdt zich bezig met energiezuinige manieren van ondernemen. Wellicht kan ledverlichting bij meerdere vestigingen worden toegepast. De ledlampen worden geplaatst door de Led Factory uit Leeuwarden. Deze worden in overleg met de ondernemer volledig afgestemd op hun specifieke wensen.

In totaal wordt bij vijf winkels en één kantoor in de Westergozône ledverlichting in d epraktijk togepast. Dit zijn Alkema de Zon en de HEMA in Harlingen, Lodewijk mode voor mannen in Franeker, Rotshuizen Geense advocaten en Diepenmaat Sport 2000 in Leeuwarden en De Huismus in Lekkum.