Politie IJsselland

De politie waarschuwt voor het gevaar van brugspringen

Regio, 05-07-2010 o Met de zomerse temperaturen van de afgelopen periode wordt er op veel plekken in IJsselland door met name de jeugd verkoeling gezocht in het buitenwater. Daarbij wordt helaas ook veelvuldig van bruggen gesprongen. Een fenomeen dat iedere zomer weer terugkeert en voor levensgevaarlijke situaties zorgt. De politie waarschuwt dan ook voor de gevaren en controleert de komende periode extra bij bruggen en sluizen. Voor de duidelijkheid: brugspringen is ten strengste verboden! Indien nodig zal verbaliserend worden opgetreden, wat springers een boete van 90 euro kan opleveren.

Na de voetbalwedstrijd Nederland Brazilië van afgelopen vrijdag zochten veel cafébezoekers uit Dalfsen verkoeling en vertier in het water van de Vecht. Daarbij werd ook veelvuldig van de Vechtbrug gesprongen. Dezelfde activiteiten werden gesignaleerd in Ommen. Brugspringen op zich is al een levensgevaarlijke activiteit, maar de risicos nemen enorm toe wanneer er ook nog alcohol in het spel is. De politie roept mensen dan ook op om aan ieders veiligheid te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Spring niet zelf van bruggen af en waarschuw ook anderen voor het gevaar. Ga sowieso niet onder invloed het water in.

Duiken, stroming en schroeven De nauwe doorgangen bij bruggen en sluizen in combinatie met de vele plezierboten die er momenteel op het water te vinden zijn, maken dat het manoeuvreren met grotere schepen in deze tijd alle aandacht vraagt van de schippers. Nu moeten ze bovendien ook nog uitkijken voor 'avontuurlijke' jongeren die in de buurt van de boten aan het zwemmen zijn of van bruggen springen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ook bestaat het gevaar van een botsing. Als brugspringers op een schip terechtkomen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast wordt de stroming bij sluizen en de zuigende werking van schroeven dikwijls onderschat. Die stroming is erg sterk. Tel daar nog bij op dat er van alles in het water drijft, zowel op als onder de waterspiegel. Het risico bestaat dat brugspingers al duikend met hun hoofd op een fles of een stuk drijfhout terechtkomen. Al met al dus redenen genoeg om niet te gaan zwemmen en duiken in de omgeving van bruggen, sluizen en aanlegplaatsen voor boten.

Binnenvaartpolitiereglement In het Binnenvaartpolitiereglement is hier ook het een en ander over vastgelegd. Zo staat er onder andere in dat het verboden is om te zwemmen in de buurt van sluizen, bruggen, aanlegplaatsen en vaarwegen voor de doorgaande scheepvaart. De boete voor het niet nakomen van deze regel bedraagt 90 euro. De komende zomer zal hier door de politie IJsselland vaker op gecontroleerd gaan worden.