Provincie Utrecht

Eerste uitkomsten rapport econoom Rifkin bekend

Samen op weg naar een schone economie in 2040, dat was het onderwerp van de conferentie begin februari 2010 onder begeleiding van de bekende Amerikaanse econoom Rifkin. Een economie gebaseerd op schone energie is goed voor de concurrentiepositie van de provincie Utrecht, goed voor de leefomgeving en voor lokale werkgelegenheid.

We gaan van start
De eerste versie van het rapport is opgeleverd. De uitkomsten zijn met een grote groep experts en partners besproken. Een belangrijke uitkomst is dat provincie Utrecht en haar partners vinden dat het `ons rapport' moet worden. Dat betekent dat wij met elkaar verkennen wat nodig is: een start van de transitie, voor vandaag, morgen en overmorgen. Voor 2010, 2020 en 2040.

Energietransitie
Rifkin heeft energietransitie op het netvlies gezet. Om er een economisch aanvalsplan van te maken zijn in het rapport goede bouwstenen aangedragen. Op basis van de gesprekken met de partners levert Rifkin naar verwachting in de zomer een tweede versie van het rapport op.

Investeringen en opbrengsten
Uit het rapport blijkt dat de investering voor energietransitie oploopt van 300 miljoen euro per jaar in 2010 tot 600 miljoen euro in 2040. Na 10 jaar kan 30% energiebesparing bereikt worden. Dit betekent een energiebesparing van EUR270 miljoen euro. Nu starten leidt tot een ecomische demping van 0.5 % voor de omslag naar duurzaam en de kosten van 15 tot 20% op termijn als we niets doen. De investeringensbedragen zijn indicatief, het is 0,5 tot 1% van ons bruto regionaal product. Verder is de stelling dat het macro economisch bekeken, nu te starten leidt tot een kleine tegenslag maar op lange termijn voordeel oplevert. De komende tijd wordt het economisch model verfijnd.