Gemeente Stede Broec

West-Friesland werkt samen in afstemming zorg

05-07-2010 Op donderdag 1 juli gaf de regio het startschot voor de gezamenlijke aanpak van Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) tijdens een regionale werkconferentie.
De OGGZ is er voor mensen die zorg nodig hebben, maar daar niet zelf om vragen. Vaak gaat het om mensen met meerdere problemen die met verschillende instanties te maken krijgen. Om voor meer afstemming tussen de verschillende instanties te zorgen, hebben de negen West-Friese gemeenten en verschillende OGGZ organisaties de handen ineen geslagen.

Mensen die van OGGZ gebruikmaken, worden meestal door omwonenden, familieleden of instanties aangemeld. In veel gevallen zijn het mensen die meerdere problemen hebben, zoals psychische problemen en drugsgebruik. Deze mensen hebben zorg nodig op verschillende gebieden.

Gezamenlijk

De negen West-Friese gemeenten werken samen met GGD Hollands Noorden, GGZ Noord-Hollandnoord, Brijder Verslavingszorg, Stichting Regionale Instelling voor Beschermd Wonen, Stichting DNO, Platform Woningcorporaties West-Friesland, Politie Noord-Holland Noord district West-Friesland. De organisatie van de zorg was voorheen versnipperd, nu probeert de regio dat op elkaar af te stemmen. Samenwerking voorkomt dat de verschillende zorginstanties langs elkaar heen werken zonder te weten dat ze samen dezelfde cliënt helpen.
Het uiteindelijke doel is dat de mensen die zorg nodig hebben, geholpen worden en niet tussen het wal en het schip vallen. Om hiervoor te zorgen is het meldpunt Vangnet en Advies ondergebracht bij de GGD. Via het nummer 088-0100523 kunnen mensen melding maken van iemand die zorg nodig heeft, maar daar niet zelf om vraagt. Daarnaast is er een ketenregisseur die er op toeziet dat cliënten de juiste zorg krijgen. 05-07-2010