Siemens

Persbericht

201007.322

Den-Haag, maandag 5 juli 2010

Rotor van 120 meter voor meer elektriciteit

Siemens installeert grootste windturbine rotor van Nederland

Siemens Wind Power heeft de grootste windturbine (vermogen 3,6 MW) van Nederland uitgerust met een nieuwe rotor met een diameter van 120 meter. De grotere rotor levert meer elektriciteit op. De betreffende SWT-3.6 turbine is momenteel de meest verkochte windturbine voor offshore windparken. Metingen aan deze turbine op het testterrein van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de Wieringermeer zullen bijdragen aan het verlagen van de kostprijs van wind op zee. Het installeren van grotere rotorbladen is daarbij een belangrijk pluspunt. Na uitgebreid te zijn getest, zal de turbine later dit jaar officieel worden vrijgegeven voor verkoop.

De bestreken oppervlakte van de 120 meter rotor is 25% groter dan van de vervangen rotor met een diameter van 107 meter, waarmee dus meer wind kan worden gevangen, aldus Rob Kuilboer, salesmanager van Siemens Wind Power in Nederland. Ondanks de grotere bladen, met een lengte van 58,5 meter, blijft het mogelijk de turbine in de zware offshore condities in te zetten. De vervanging is onderdeel van het onderzoeksprogramma naar grotere efficiëntere turbines. Ook op goede onshore locaties is het mogelijk om deze SWT-3.6-120 turbine in te zetten.

Het ontwerp van de nieuwe rotor levert naast een hogere elektriciteitsproductie tevens een hogere capaciteitsfactor op. Dat betekent dat de turbine met 120 meter rotordiameter langer elektriciteit aan het net levert, bijvoorbeeld bij weinig wind, dan een turbine met 107 meter rotordiameter. Ook ligt de geluidsproductie van de nieuwe rotor lager.

De Siemens SWT-3.6 is wereldwijd de meest populaire turbine voor wind op zee. Meer dan 150 stuks zijn inmiddels geïnstalleerd in diverse offshore projecten in Europa en er zijn er meer dan 1100 verkocht.

Windturbines maken deel uit van het Siemens milieuportfolio, waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van circa EUR 23 miljard realiseerde. Dat maakt Siemens wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Wind Power, Rob Kuilboer
Telefoon: +31 (0)70 333 3191
E-mail: windpower.nl@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com