FNV Bondgenoten

Buschauffeurs Connexxion boos over uitbesteding werk, bieden directeur handtekeningen aan

Buschauffeurs van Connexxion in Haarlem en Uithoorn zijn boos over de plannen van de directie om vier buslijnen in de regio uit te besteden aan touringcarbedrijven. Daarom bieden zij maandagmiddag directeur Theo Vegter van Connexxion OV ruim 600 handtekeningen aan.

Het busbedrijf wil een aantal lijnen uit kostenoverweging laten rijden door een tourbedrijf. "Een tourbedrijf kan goedkoper werken omdat de cao voor chauffeurs er anders uitziet. Maar dat is concurrentie op arbeidsvoorwaarden en dat willen we niet. Ov-werk moet ov-werk blijven", zegt Paul van Golde, bestuurder FNV Bondgenoten.

De verschillen tussen de cao's van Connexxion en touringcarbedrijven zijn behoorlijk: touringcarchauffeurs krijgen minder toeslagen, een ander pensioen en mogen elf uur per dag werken, tegen maximaal negen uur voor chauffeurs bij Connexxion.

Het uitbesteden van buslijnen aan tourbedrijven gebeurt vaker. Alleen dit keer lijkt het er op dat het ook om schrappen van arbeidsplaatsen gaat. Van Golde: "Normaal wordt het werk overgenomen door medewerkers van het tourbedrijf en met het materieel van het tourbedrijf. Nu verkoopt Connexxion ook de bussen. Wat er met het overgebleven personeel gebeurt is niet duidelijk."

Het busbedrijf zegt dat de uitbesteding geen personele gevolgen heeft omdat er nog vacatures zijn op andere vestigingen in de regio en vanwege de verwachte uitstroom van werknemers naar pensioen en WAO. De bond verwacht echter dat er geen werk meer zal zijn voor flexkrachten die volgens de cao na 12 of 18 maanden een vast dienstverband moeten krijgen.