Politie Rotterdam Rijnmond

CARJACKINGS EN BEROVING

POLITIE HOUDT MAN AAN VOOR CARJACKINGS EN BEROVING

Datum publicatie: 05-07-2010 12:36

RIJSWIJK/ROTTERDAM - Met vereende krachten én behulp van ANPR hielden politieagenten zondagmiddag 4 juli om 15.30 uur in Rotterdam een 29-jarige man aan, die ervan verdacht wordt het afgelopen weekend twee carjackings en meerdere berovingen te hebben gepleegd. Aan de aanhouding ging een flinke achtervolging vooraf, waarbij een politieagent van Rotterdam-Rijnmond gewond raakte.

Dit weekend deed Politie Haaglanden al een oproep voor getuigen van een brutale carjacking op zaterdagmiddag 3 juli, op de P.C. Boutenslaan in Rijswijk. Daar trok een onbekende man rond 16.20 uur een 50-jarige vrouw uit haar auto, toen zij haar boodschappen stond in te laden. Zondagochtend 4 juli (rond 08.50 uur) werd vervolgens op de Floralaan in Pijnacker een vrouw beroofd van haar handtas. De dader reed weg in de auto (Toyota RAV4) die bij de diefstal in Rijswijk was weggenomen. Ondanks de achtervolging die volgde, wist de man toen te ontkomen. De politie startte direct een Burgernetactie en dankzij getuigen werd de auto een uur na de beroving teruggevonden in de Stastokstraat in Den Haag. De dader was toen echter al verdwenen. De politie nam de auto voor sporenonderzoek in beslag.

Zondagmiddag 4 juli werd op het Generaal Eisenhowerplein op een soortgelijke wijze een auto gestolen; een man nam daar om 13.30 uur met geweld een groene Mercedes coupé mee. Uiteraard werd er direct een link gelegd met de gebeurtenissen van die ochtend en de dag ervoor. De omgeving werd afgezet en agenten stelden zich op diverse plaatsen in de regio `strategisch op', in de hoop dat de verdachte daar langs zou rijden. Omdat vermoed werd dat de man in de richting van Rotterdam zou gaan, schakelden de agenten hun collega's van Rotterdam-Rijnmond in. Daar werd het kenteken van de gestolen auto in het ANPR-systeem gezet. Dankzij deze `Automatic Number Plate Recognition' werd de verdachte kort daarna getraceerd op de A15 bij de Beneluxtunnel. Al snel `pikten' politieagenten het KLPD en het Rotterdamse politiekorps hem op en wederom onstond een achtervolging. Nadat de verdachte met hoge snelheid de afslag Feijenoord-Ridderster had genomen, reden de agenten hem klem op de Kreekkade. Te voet probeerde de man alsnog te ontkomen. Pas nadat de agenten waarschuwingsschoten hadden gelost, gaf de Rotterdammer zich over. Op een politiebureau werd hij in verzekering gesteld. Bij de achtervolging knalde één politieagent met zijn auto tegen een paal; hij liep nekletsel op en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De recherche van Bureau Rijswijk onderzoekt de zaak. De man wordt verdacht van meerdere carjackings, berovingen in onder meer de regio's Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond en tanken zonder te betalen.