Wageningen Universiteit en Researchcentrum

5 jul 2010

Onderdeel: Alterra

Vanavond presenteert Eddy Moors, klimaatonderzoeker bij Alterra Wageningen UR, op het terras van hotel de Wageningse Berg het eerste exemplaar van het tijdschrift Landschap dat geheel gewijd is aan het thema mitigatie. Dit nummer wordt aangeboden aan Wim van Vierssen als voorzitter van het bestuur van het onderzoekprogramma Klimaat voor Ruimte. Broeikasgasemissies uit het landschap vormen het belangrijkste thema.

Landgebruik bepaalt in grote mate de emissie van de broeikasgassen koolzuurgas (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O) uit het Nederlandse landschap. Landgebruik is een atypische bron, omdat zowel emissie als opname van de drie belangrijkste broeikasgassen plaatsvindt. Dit onderscheidt landgebruik van andere sectoren zoals transport en energie. In Nederland komt ongeveer 10% van alle emissies uit landgebonden bronnen en nog eens 5% uit de aan het landgebruik verbonden activiteiten.

In het kader van het Klimaatverdrag van de VN hebben de meeste landen zich verplicht om te rapporteren over de omvang van hun broeikasgasemissies. Onder dit klimaatverdrag worden landen voortdurend uitgedaagd om hun emissieberekening te verbeteren en de onzekerheid terug te dringen. Deze acties maken een realistischer aanpak van een gerichte vermindering van emissies mogelijk en vergroten de zichtbaarheid van locale en regionale initiatieven om emissievermindering tot stand te brengen. Zo kan antwoord worden gegeven op de vraag of al ons bos wel koolstof vastlegt, of welke veengebieden methaan dan wel kooldioxide produceren.

De wens om enerzijds emissies van broeikasgassen uit het landschap beter te kwantificeren en anderzijds te verminderen heeft nieuwe kennisvragen meegebracht. Een consortium van Nederlandse onderzoekers heeft binnen het onderzoekprogramma Klimaat voor Ruimte gewerkt aan het verbeteren en verfijnen van de emissieschattingen in tijd en ruimte, het terugdringen van de onzekerheid in de emissiedata van landgebonden ecosystemen en het ontwerpen van maatregelen om de emissies van het landgebruik te reduceren. Klik hier voor meer informatie over deze projecten.

http://klimaatvoorruimte.klimaatonderzoeknederland.nl/nl/25222977-Mitig atie.html

De redactie van dit themanummer van Landschap werd gevoerd door Eddy Moors, Ronald Hutjes, Han Dolman, Jan Vermaat, Peter Kuikman en Jerry van Dijk.

http://www.landschap.nl/

Â

Contact
Meer informatie:
ir. EJ (Eddy) Moors