Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus School of Law scoort goed in onderzoeksvisitatie

Evaluatiecommissie prijst succesvolle aanpak Rotterdamse rechtenfaculteit

Op vrijdag 2 juli 2010 heeft de evaluatiecommissie Rechtswetenschappelijk Onderzoek 2009 het rapport 'Kwaliteit en diversiteit' aangeboden aan het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het rapport, waarin de visitatiecommissie het onderzoek van de negen Nederlandse juridische faculteiten over de periode 2001-2008 beoordeelt, prijst de succesvolle aanpak van Erasmus School of Law.

De visitatiecommissie waardeerde vier van de vijf lopende ESL-onderzoekprogramma's met een 4,25 of hoger (op een schaal van 5). De commissie kende het programma Behavioural Aspects to Contract and Tort een 4,75 toe. De gemiddelde beoordeling van de ESL-programma's is 4,21 (tegen 4,19 landelijk). Dit is een sterke verbetering ten opzichte van de vorige visitatie (1995-2000).

Decaan Prof. Maarten Kroeze: "De visitatiecommissie bevestigt wat wij in Rotterdam al enige tijd wisten: de ESL draait mee aan de top van ons vakgebied. Ik ben trots op onze onderzoekers, die met hun onderzoeksinspanningen aan de basis staan van dit succes."

Onderzoeksdecaan prof. Fabian Amtenbrink: "Ons onderzoek is over de gehele breedte van hogere kwaliteit ten opzichte van de vorige visitatie. Daaraan heeft bijgedragen dat wij het onderzoek hebben gebundeld in zes (in plaats van 22) onderzoekprogramma's, dat de Sanders Kwalificatie is ingesteld (waarbij iedere wetenschapper zich verbindt om jaarlijks ten minste drie wetenschappelijke publicaties te publiceren) en dat een effectief kwaliteitszorgsysteem is opgezet. Sinds het instellen van de Sanders Kwalificatie is het aantal wetenschappelijke publicaties in de periode 2005-2008 verdubbeld ten opzichte van de vier jaren ervoor."

De commissie heeft bijzondere waardering voor de `kwaliteit en de veelbelovende perspectieven' van Behavioural Aspects to Contract and Tort. Ook is er lof voor de wijze waarop Lex Mercatoria `vanuit een verzameling kleine programma's is uitgegroeid tot een innerlijk consistent nieuw programma'. Daarnaast voert de faculteit `een succesvol personeelsbeleid en ziet het kwaliteitszorgsysteem er solide uit'. Als aandachtspunten noemt de visitatiecommissie onder meer het niet-programmagebonden onderzoek en het tweede geldstroombeleid.

Decaan Prof. Maarten Kroeze: "ESL zal doorgaan waarin zij goed is en bovendien tegemoet komen aan de aandachtspunten van de visitatiecommissie. Onze doelstelling voor de komende jaren is helder: voor ieder individueel onderzoekprogramma gaan wij voor het hoogste."

Zie: www.frg.eur.nl/onderzoek/onderzoekprogrammas

Noot voor redacties:

Noot voor de redactie,