Provincie Utrecht

De Liniepont vaart en Fort Honswijk is open

Vanaf 1 juli vaart de Liniepont over de Lek tussen Fort Everdingen en Fort Honswijk. Het is één van de cruciale verbindingen in het routenetwerk voor fietsers en wandelaars. Door de Liniepont worden het noordelijke en zuidelijke gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie via de Lek ontsloten en de provincies Utrecht en Gelderland met elkaar verbonden. Fort Honswijk opent ook vanaf 1 juli voor het eerst de deuren.

Liniepont
De pont bevordert de recreatieve mogelijkheden voor toeristen door de regio en maakt de veelheid aan landschaps- en cultuur(historische) kenmerken beleefbaar. Ook speelt de Liniepont straks een belangrijke rol bij de toegankelijkheid van de forten. Vanaf dit seizoen vaart recreatiebedrijf Uit®waarde de Liniepont tussen Fort Everdingen in Vianen en Fort Honswijk in Houten.

Expositieruimte in Fort Honswijk
De expositieruimte in Fort Honswijk is ook vanaf 1 juli op afspraak toegankelijk. Het fort heeft een noodrestauratie ondergaan. De bijzondere ruimtes in het fort bieden nu een mooie gelegenheid om belangstellenden onder begeleiding van een deskundige te informeren en te inspireren over de natuurwaarden, de historie en de toekomst plannen van de forten en hun omgeving.

Provincie Utrecht
Provincie Utrecht heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van zowel de Liniepont als de restauratie van Fort Honswijk. Op 1 juli waren gedeputeerde Wouter de Jong en directeur Carolien de Boer aanwezig om beide projecten te openen.

Achtergrondinformatie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. Door het onder water zetten van het gebied (inundatie) werd het gebied ondoordringbaar voor de vijand.

Het Nationaal Project, waarin veel publieke en private partijen samenwerken, heeft als doel om de militaire bouwwerken en het omliggende landschap te behouden en de recreatieve waarde ervan te vergroten. In september 2009 heeft minister Plasterk van Cultuur de aanwijzing van de Waterlinie als het grootste rijksmonument van Nederland bekend gemaakt. De Waterlinie staat op de voorlopige lijst voor het UNESCO-werelderfgoed.

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11