Gemeente Achtkarspelen


Rosarium van De Kruidhof staat in volle bloei

Met misschien wel duizend bloemen staat het Rosarium van De Kruidhof in volle bloei. Juli is bij uitstek de rozenmaand en biedt een groot scala aan bloeiende botanische rozen. Al wandelend langs de pilaren met botanische klimrozen komt de bezoeker de roos in haar meest uitbundige kleuren en geurenpracht tegen.

De goede verzorging die de rozen van de vrijwilligers op De Kruidhof krijgen wordt beloond. Want er is wel zorg nodig, om de rozen in dit beginstadium de ruimte te geven. Het "onkruid" groeit immers net zo hard. Dit jaar staan er ook vaste planten tussen de rozen om de bloeitijd van het rosarium te verlengen. Het is spannend om tussen de twaalf rozenperken door te lopen en te zien hoe de bloemen zich een voor een gaan openen. Sommige struiken stralen van gezondheid en ontwikkelen mooie sterke takken met fris groen of mooi donkerrood blad. Andere hebben het nog wat moeilijk om op gang te komen. De zogenaamde mosrozen doen denken aan takken vol luizen. Niets is minder waar. Het zijn de stekels die door het veredelingsprogramma de vorm van de stekels bepalen.

Bloemenroute
Wie De Kruidhof bezoekt kan een bloemenroute door de tuinen lopen. Op verschillende plaatsen staan informatiepanelen met wetenswaardigheden over bloemen, welke dit jaar het thema zijn; "80 jaar De Kruidhof laat duizend bloemen bloeien". De route geeft informatie over de bloemen en de bijtjes, maar ook over het gebruik van bloemen in hedendaagse industrie en geneeskunde.
Voor wie zich wil verdiepen in rozen, is in het nieuwe Rosarium van De Kruidhof de hele geschiedenis van de rozenkwekerij af te lezen. Via de oorspronkelijke wilde of botanische rozen en de oude gekweekte Europese rozen en de sinds de 18e eeuw geïmporteerde Chinese rozen tot de moderne Engelse rozen en muskushybriden. Als u weet dat er alleen al honderden soorten wilde rozen bestaan, die ook binnen de soort sterk kunnen variëren, dat de mogelijkheden voor kruising tussen rozen oneindig zijn, dan zult u begrijpen, dat iedere rozentuin, hoe omvangrijk ook, een selectie is. Dat in aanmerking genomen, is er in De Kruidhof een prachtige verzameling bijeengebracht waar u nu volop van kunt komen genieten. Rosarium in bloei