Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

IJscokar voor Jaffa: ontmoetingsplek voor scholen, verenigingen en organisaties

De ijscokar 'De smaak van Kralingen' is vorige week officieel in gebruik genomen. Op woensdag 30 juni droeg regiodirecteur Emile Klep van Woonstad Rotterdam de kar symbolisch over aan de wijk door een ijsje te scheppen voor deelgemeentevoorzitter Lucas de Boer en enkele leerlingen van de Arentschool.

De ijscokar is gebouwd door leerlingen van die school in samenwerking met studentenroeivereniging Skadi en wordt ingezet om ontmoetingen in Jaffa en de rest van Kralingen te stimuleren.

Afgelopen voorjaar bezochten studenten van studentenroeivereniging Skadi de Arentschool, om samen met de leerlingen van groep 7 en 8 na te denken over iets dat de wijk leuker zou maken. Volgens de kinderen en studenten zou een versierde ijscokar hieraan bijdragen.

Ontmoetingen stimuleren
De kleurrijke ijscokar, die de naam 'De smaak van Kralingen' heeft gekregen, is bedoeld om ontmoetingen in de wijk te stimuleren. Het is een mooi voorbeeld van een project dat verschillende groepen bewoners, die in dezelfde wijk wonen maar elkaar niet zo snel ontmoeten, sneller met elkaar in contact kan brengen. Dit proces begon al tijdens het project, aangezien de studenten en leerlingen een kijkje in elkaars wereld namen. De basisschoolleerlingen maakten kennis met studenten en hun roeivereniging en de studenten verdiepten zich in de wereld van de basisschoolleerlingen.

In de toekomst zal niet alleen de Arentschool gebruik kunnen maken van de ijscokar. Andere Kralingse organisaties, scholen en verenigingen kunnen de ijscokar vanaf 1 september voor een symbolisch bedrag huren bij de Arentschool.

Stichting Move en Woonstad Rotterdam
Stichting Move nam het initiatief voor dit project en begeleidde de leerlingen en studenten, nadat vergelijkbare initiatieven van studentensportverenigingen in Utrecht erg succesvol bleken. De stichting wil wijken leuker en actiever maken, door kinderen en studenten samen te laten sporten en mensen in de wijk met elkaar in contact te brengen. In dit project werkten zij samen met Woonstad Rotterdam. Deze woningcorporatie gaf advies en financierde de ijscokar. Woonstad Rotterdam is de grootste woningcorporatie in Kralingen-Crooswijk en verhuurder van de meeste woningen in Jaffa.

Jaffa verandert
De Arentschool is een brede school en nu al dé ontmoetingsplek in Jaffa. Er is een succesvol initiatief van ouders die er samen bewust voor kiezen hun kind in de eigen buurt naar school te sturen. Hierdoor wordt de Arentschool steeds meer een gemengde school waarmee het een afspiegeling van de grote diversiteit van de inwoners van Kralingen wordt. De Arentschool staat in Jaffa, waar de komende jaren veel gaat veranderen: aan de zuidkant worden ruim 350 woningen gesloopt en hiervoor in de plaats komen ongeveer 200 grotere woningen terug. Sloop en nieuwbouw gebeurt in fases, zodat er geen grote kaalslag ontstaat. Op dit moment worden de bewoners van de Sophiakade als eerste fase uitverhuisd. Tegelijkertijd werkt de gemeente aan een nieuw bestemmingsplan en laat de woningcorporatie door een architect de eerste bouwblokken ontwerpen. Nadat alle bewoners zijn uitverhuisd en de plannen klaar zijn om te gaan bouwen, vertrekken ook de tijdelijke huurders en wordt gestart met de sloop en nieuwbouw.

Op woensdag 30 juni droeg regiodirecteur Emile Klep van Woonstad Rotterdam de ijscokar symbolisch over aan de wijk door een ijsje te scheppen voor deelgemeentevoorzitter Lucas de Boer en enkele leerlingen van de Arentschool. (Foto: Nanning Barendz)