ROC Friese Poort Speelmiddag van ROC Friese Poort en Sinne Welzijn voor kinderen in Schepenbuurt Leeuwarden

Hele buurt mag van de spelletjesmiddag genieten

Leeuwarden - Volgens onderzoekers zijn er weinig activiteiten en voorzieningen voor kinderen in de Schepenbuurt in Leeuwarden. Daarin werd gistermiddag verandering gebracht.

Op het veldje op de hoek van de Tjotterstraat en de Boeierstraat klinkt vrolijke muziek, waarop kinderen onder leiding van ROC Friese Poort-studenten een dansje doen. Er is ook een opblaas survivalbaan, een tentenkamp van indianentipi's en meer spelactiviteiten. Aan het begin van de middag zijn er al zo'n vijftig kinderen. In de loop van de middag zullen dat er meer worden.

De Schepenbuurt scoort laag op het gebied van kindwelzijn, bleek dit voorjaar andermaal uit het onderzoek Kinderen in tel van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Het buurtje aan de Potmarge, aan de oostkant van de stad, staat in de top tien van minst kindvriendelijke wijken van Nederland. De aangrenzende Wielenpôlle scoort al even slecht. Reden voor de opleiding sociaal en cultureel werk van ROC Friese Poort om deze spelmiddag te bedenken. Samen met Sinne Welzijn, dat al langer van tijd tot tijd kinder-, tiener en jeugdactiviteiten in deze wijken organiseert, gingen de eerste- en tweedejaars aan de slag. Het is het eerste echte praktijkproject van de studenten. Het is een serieus schoolproject. De studenten hebben zich gedegen voorbereid met een buurtonderzoek en een gastles over de sociaalmaatschappelijke statistieken in de wijk. En daar kwam nog de voorbereiding van alle activiteiten bij. In het indianenkamp mogen kinderen de tipi's beschilderen, ze mogen verentooien maken en kunnen zich laten schminken.

Johannes Dijkstra van Sinne Welzijn is ingenomen met het initiatief van Friese Poort. ,,Normaal schuiven die studenten bij ons en ons budget aan. Nu is het eens andersom."
Sinne Welzijn doet meer in de wijk voor jongeren. Na de zomer komt er een film die met de kinderen over de buurt is gemaakt. Vorige week was er een meidendag. Het mobiele jeugdhonk Da Loco Bussa staat regelmatig in de wijk. Vandaag komen ook de jongste kinderen aan de beurt.

Bron: Friesch Dagblad, 1 juli 2010