Gemeente Nieuwegein

maandag, 5 juli 2010

Het eerste groendak dat is aangelegd met subsidie van de gemeente Nieuwegein is een feit. Woensdag 30 juni opende wethouder Reusch dit mooi bloeiende groendak bij Marco Lünnemann. "Zo'n groendak is niet alleen mooi om te zien, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit in onze stad", aldus de wethouder.

Groendaken hebben vele voordelen voor inwoners, ondernemers, voor de stad en voor het milieu. De gemeente Nieuwegein stimuleert daarom de aanleg van groendaken op woningen, garages, schuren, kantoren en andere bedrijfspanden. Sinds 1 maart 2010 is er daarom éénmalig EUR 25.000 subsidie beschikbaar. Op dit moment zijn er 2 aanvragen goedgekeurd en is er nog ruim EUR 24.000 beschikbaar.

Eerste groendak

Marco Lünnemann begon in maart met zijn groendak. Toen heeft hij offertes opgevraagd. In april heeft hij de opdracht verleend en op 6 en 7 mei is het groendak aangelegd. In dezelfde periode heeft hij de subsidie bij de gemeente aangevraagd. Deze ontvangt hij binnenkort op zijn rekening.

Waarom hij een groendak wil? "Groen moet je doen!" is zijn credo. Het feit dat zijn nieuwe dakbedekking nu langer meegaat en dat het de warmte in de zomer beter buiten houdt, vindt hij ook erg belangrijk. De aanleg van zijn groendak combineerde hij behalve met een nieuwe dakbedekking ook met het aanbrengen van betere isolatie. Daarvoor is nu subsidie mogelijk van de provincie.

Wat is een groendak en wat zijn de voordelen?

Een groendak is een dak dat begroeid is met vegetatie. Groendaken werken isolerend in zomer en winter, waardoor ze een bijdrage leveren aan de vermindering van het energieverbruik en CO2-uitstoot. Ze zorgen ervoor dat je dakbedekking langer mee gaat en nemen stofdeeltjes op uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af naar het riool. Groendaken zorgen er ook voor dat de stad in de zomer koeler blijft, waardoor de stad leefbaarder wordt. En natuurlijk wordt de stad groener, zodat er meer kansen komen voor flora en fauna en de beeldkwaliteit verbetert. Kortom, groendaken dragen bij aan een duurzame en gezonde stad met een betere kwaliteit van de leefomgeving.

Meer informatie?

Kijk op www.nieuwegein.nl/groendaken voor meer informatie en een stappenplan voor het aanvragen van subsidie.

Meer informatie over wat de gemeente nog meer doet aan klimaatbeleid en schone lucht staat op www.nieuwegein.nl/klimaat en www.nieuwegein.nl/lucht.