Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Alcoholcontrole

Hollands Midden, 05-07-2010 o Politie Hollands Midden heeft in het weekend van vrijdag 2 juli tot zondag 4 juli automobilisten gecontroleerd op alcohol. De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles. Een aantal bestuurders werd afgelopen weekend aangehouden: hieronder een paar voorbeelden.

De politie heeft op vrijdag 2 juli omstreeks 19.15 uur een 51-jarige vrouw uit Voorhout aangehouden omdat zij met te veel alcohol op achter het stuur zat. De politie kreeg eerder die avond een melding dat een auto tegen een lantaarnpaal aan de Zuidelijke Randweg in Voorhout was aangereden. De politie ging ter plaatse en heeft de vrouw aangehouden. Uit een bloedonderzoek bleek dat de vrouw te veel gedronken had. Het promillage was 1,01 promille. Als gevorderd bestuurder krijg je een boete bij een promillage tussen de 0,5 en 1,3 promille. Het rijbewijs van de vrouw is ingenomen.

Een 74-jarige man uit Waddinxveen kroop met alcohol op achter het stuur en veroorzaakte een ongeval. Hij reed over de Beethovenlaan in Waddinxveen toen hij tegen een geparkeerde auto aanbotste. Hierop raakte nog twee autos beschadigd door een domino-effect. De drie autos stonden geparkeerd aan de rechterkant van de Beethovenlaan. De 73-jarige man moest een blaastest afnemen en blies 645 ug/l. Dit is boven het wettelijk maximaal toegestane 220 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Een 25-jarige Alphenaar reed op zaterdag 3 juli omstreeks 05.15 uur op de Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn toen hij de politie zag en er snel vandoor ging. Op de Nieuwkoopseweg in Aarlanderveen werd hij uiteindelijk staande gehouden. De man bleek te veel gedronken te hebben: hij blies 455 ug/l. Daarnaast had de man een rijontzegging gekregen dus het was hem niet toegestaan om in een auto te rijden. De man is aangehouden en de auto is in beslag genomen.

Een 23-jarige snorfietser uit Leiden werd op zondag 4 juli omstreeks 00.30 uur aangehouden omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat. Hij reed vanaf het Noordeinde via de verkeerde zijde de Breestraat in Leiden op. De man wilde toen een bus inhalen maar moest hard remmen omdat er een tegenligger aankwam. De politie hield de man staande en liet hem blazen. De man blies uiteindelijk 430 ug/l.

Een 20-jarige automobilist uit Voorschoten reed op zondag 4 juli omstreeks 02.00 uur zonder verlichting over de Lammermarkt in Leiden. Een politieagent hield de man staande. Hij vermoedde dat de man had gedronken omdat hij naar alcohol rook en verzocht hem te blazen. De man blies 305 ug/l en werd aangehouden. Voor een beginnende bestuurder is maximaal 90 ug/l toegestaan.