Gemeente Boekel


Uniek onderzoek naar hitte en gezondheid in Tilburg

GGD Hart voor Brabant.JPG Sinds juni voert de GGD samen met de Wageningen Universiteit en TNO Soesterberg een uniek onderzoek uit naar hitte en gezondheid in Tilburg. Het onderzoek is uniek, omdat ze zowel buiten-en binnenmetingen doen, terwijl ze ook naar de gezondheid van de ouderen kijken. Voor zover bekend is zoân onderzoek nooit eerder uitgevoerd.

Het onderzoek vindt plaats bij 5 appartementencomplexen in Tilburg. De GGD onderzoekt hier hoe ouderen de hitte ervaren. Ondervinden ze er hinder van of ervaren ze gezondheidsklachten? Hiervoor nam het Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid van de GGD een vragenlijst af bij 700 ouderen. De Wageningen Universiteit doet buitenmetingen bij deze appartementencomplexen. In 14 woningen vindt aanvullend onderzoek plaats. TNO voert sinds 1 juli binnentemperatuurmetingen uit en onderzoekt bij deze bewoners de lichaamstemperatuur. De GGD voert aanvullende metingen uit naar de vochtigheid en ventilatie. Daarnaast geven deze ouderen via een dagboekje aan of ze hun gedrag aan de hitte aanpassen. De metingen lopen nog tot begin augustus. Daarna volgt de rapportage.

Waarom onderzoek?
Ouderen zijn een kwetsbare groep bij hitte. Veel ouderen overlijden tijdens of kort na warme periodes. Ze zweten minder, hebben minder dorstgevoel en gebruiken vaker medicijnen die mogelijk minder werken. Gezien de vergrijzing en de klimaatverandering zal dit probleem toenemen. Het onderzoek vindt plaats bij zelfstandig wonende ouderen, die niet continu in de gaten worden gehouden zoals in een verzorgingshuis. De resultaten van het onderzoek geven meer inzicht in de omvang van het probleem. Zo kunnen de adviezen over bijvoorbeeld ventilatiegedrag en aanpassingen voor de omgeving en het gebouw, zodat het binnen minder warm wordt, beter op de praktijk worden afgestemd.