Gemeente Twenterand


Nieuwe plek voor twee bronzen beelden Charlotte van Pallandt

`Liggend naakt' terug in Den Ham

De gemeente Twenterand plaatst het bronzen beeld `Liggend naakt', ook wel `Truus' genoemd, van Charlotte van Pallandt terug in Den Ham. Dit beeld lag opgeslagen op de gemeentewerf en krijgt nu op de Eierhal aan de Brinkstraat een nieuwe plek. Ook komt de bronzen kop `Juliana', eveneens van Charlotte van Pallandt, vanuit het gemeentehuis in Vriezenveen terug naar Den Ham. De onthulling van beide beelden wordt verricht door wethouder Binnenmars.

Charlotte van Pallandt

Charlotte Dorothée baronesse van Pallandt (Arnhem, 24 september 1898 - Noordwijk, 30 juli 1987) was een Nederlands schilder en beeldhouwer. Zij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Tot 1928 was ze actief als schilder; vanaf 1929 begon ze met beeldhouwen. Hiermee zou ze zeer bekend worden. Van Pallandt volgde onder meer een opleiding bij Malfray in Parijs. In 1968 vervaardigde ze het bekende beeld van Koningin Wilhelmina, dat - in brons - voor Paleis Noordeinde in Den Haag staat. Eerder al, in 1953, maakte ze een beeld van Koningin Juliana. Van Pallandt was gespecialiseerd in portretkoppen en naakten. Zij gaf les aan Koningin Beatrix, toen deze nog prinses was.

Truus

Anna Sophia Maria Elisabeth (Truus) Borghmans (1915-1977) was kunstenaars-model van beroep. Ruim veertig jaar lang was zij als model een begrip voor schilders en beeldhouwers. Afkomstig uit een Amsterdams arbeidersmilieu stond zij al vanaf haar zestiende jaar, toen het gezin in de crisisjaren extra inkomsten goed kon gebruiken, in de avonduren model voor een kunstenaarsgezelschap. In 1937 trouwde ze met Bernard Trompert. Na de oorlog stond zij model voor bekende beeldhouwers als Mari Andriessen, Hildo Krop, Gerrit Jan van der Veen, Charlotte van Pallandt en John Rädecker. Zij was degene naar wie Rädecker de Nederlandse maagd op het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam modelleerde.

Historie

Ter verfraaiing van het in 1970 nieuw geopende gemeentehuis aan de Brinkstraat 3 in Den Ham kocht de gemeente Den Ham voor 15 duizend gulden van de St. Beeldenroute Overijssel een `liggend vrouwefiguur' (`liggend vrouwelijk naakt'). Het beeld werd "achter het gemeentelijke bestuurscentrum neergevlijd" op een sokkel van wat bielzen. Het beeld werd meteen opgenomen in de eerste Beeldenroute Overijssel.

In 1977 constateerde de gemeente Den Ham grote schade aan het beeld. Vanwege een fout tijdens het gietproces ontstonden er gaten met roestvorming. De gemeente Den Ham liet het beeld oplappen door beeldhouwster Janny Brugman - De Vries uit Bornerbroek.

In 1986 ontdekte de gemeente een nog veel grotere schade. Voormalig adjunct directeur Gemeente Werken Harm Scheper: "Het was om te huilen, zo verrot wat het beeld van binnen." Reparatie bleek niet meer mogelijk. Bronsgieter Maarten Smit kreeg de opdracht om het beeld opnieuw te gieten. Ook moest de `sokkel' vervangen worden door een echte van blauwe hardsteen. Dit alles werd gefinancierd door de Industriekring Vroomshoop e.o., het Olga Heldringfonds, de provincie en de gemeente. Op 16 juni 1989 onthult gedeputeerde J. Dijkstra het beeld aan de voorzijde van het gemeentehuis. Vanwege deze onthulling is er een expositie in het gemeentehuis met een 16-tal beelden van Charlotte van Pallandt.

In 2007 wordt vanwege de gemeentelijke herindeling en het nieuw-/verbouwde gemeentehuis in Vriezenveen het Hammer gemeentehuis en de grond direct daarom heen verkocht. In afwachting van een nieuwe plek werd het `Liggend naakt' zolang weggezet op de gemeentewerf in Vroomshoop.