Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Alcoholverbod Siebbeleshof verlengd

5 juli 2010

Het alcoholverbod in het Siebbeleshof en de directe omgeving (Pentagon, Zuiderkerkhof, steiger Zwanenburgwal) wordt verlengd. Daarnaast zal het deeltijdverbod worden uitgebreid tot 24 uur.

Samen met een aantal aanvullende maatregelen van stadsdeel Centrum en de politie - waaronder de inzet van politiecapaciteit, straatcoaches, persoonsgerichte aanpak, dagbesteding en zorg - is een alcoholverbod op straat een uiterste middel om overlast op straat tegen te gaan. Zo'n verbod is altijd tijdelijk en wordt regelmatig geëvalueerd. Door dit besluit loopt het alcoholverbod in deze buurt tot 1 november 2011.

Tot nu toe geldt een `deeltijdverbod' in het gebied (alleen 's nachts, van 20.00 tot 8.00 uur). Dit wordt per 5 augustus 2010 uitgebreid naar een 24 uurs alcoholverbod. De reden hiervoor is dat de alcoholoverlast zich verplaatste naar de tijden waarop het deeltijdverbod niet gold. De verbodsborden in het gebied zullen worden aangepast aan de nieuwe situatie.

In opdracht van stadsdeel Centrum heeft O+S onderzoek gedaan onder bewoners van het Siebbeleshof en omgeving. Ongeveer tweederde van de bewoners (64%) in dit gebied geeft aan overlast te ervaren in de buurt. De meeste overlast wordt veroorzaakt door alcoholisten. Bijna driekwart van de bewoners (73%) is positief over het alcoholverbod. Het besluit is gebaseerd op dit onderzoek en op de ontwikkeling van de veiligheidscijfers.

Vóór 1 november 2011 zal het stadsdeel alle geldende alcoholverboden in de binnenstad evalueren.

---