Gemeente Breda

Proefproject Bevoorrading Veemarktstraat in Breda van start

Op maandag 5 juli hebben Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, en Marc Heijboer van de Winkeliersvereniging Veemarktstraat, het startsein gegeven voor een proefproject met bevoorrading van winkels in de Veemarktstraat.

Zij deden dat door de betrokken ondernemers de eerste flyers te overhandigen met spelregels die in de proefperiode gelden. Die moeten ervoor zorgen dat de Veemarktstraat goed bereikbaar blijft voor bestelautoâs en vrachtwagens voor de bevoorrading van de detailhandel en horeca. Uiteindelijk moet de bevoorrading met minder en met schonere autoâs gaan gebeuren.

Breda heeft de beste binnenstad van Nederland. Ondernemers in de binnenstad en de gemeente willen dat graag zo houden. Dat kan onder meer door het verbeteren van de bevoorrading van winkels en horeca in de binnenstad. Soms levert bevoorrading problemen op doordat veel bestelautoâs en vrachtwagens gelijktijdig de winkelstraten in moeten. Daarbij komt dat de route nogal eens wordt belemmerd door uitstalborden en luifels.
De Winkeliersvereniging Veemarktsstraat, het Retail Platform Breda, verladersorganisatie EVO en ondernemersorganisatie voor transport en logistiek TLN alsmede de Stichting Wijkraad bewoners Stadshart/Valkenberg en de Gemeente Breda hebben samen het initiatief genomen om spelregels op te stellen voor alle betrokken partijen. Deze spelregels moeten er toe bijdragen dat de bevoorrading van de Veemarktstraat voor alle betrokkenen en het winkelend publiek sneller en soepeler verloopt.

Wethouder Willems: âBreda heeft er groot belang bij dat de binnenstad goed bereikbaar is, aantrekkelijk voor het winkelend publiek en leefbaar voor bewoners. Dat kan onder andere door de bevoorrading van winkels beter te stroomlijnen. In Breda richten we ons daarbij niet langer alleen op transporteurs. Lange tijd waren die alleen in beeld bij de bevoorrading. Ook winkeliers kunnen een belangrijke bijdrage leveren.â
De brancheverenigingen voor transport en logistiek TLN en verladersorganisatie EVO denken actief mee met deze pilot en ondersteunen het initiatief. Ed van de Meerendonk van Transport en Logistiek Nederland: âIk verwacht dat door de gezamenlijke aanpak voor alle partijen winst is te boeken, voor bewoners, winkeliers, horecaondernemers, vervoerders en verladers. Iedereen dient de spelregels dan wel zo goed mogelijk te respecteren.â De ondernemers van de Veemarktstraat in Breda zijn betrokken geweest bij het opstellen van de spelregels via het Retail Platform Breda. âHet draagvlak bij de ondernemers is groot. Er is ons veel aan gelegen om dit proefproject tot een succes te maken. We zijn blij dat de spelregels tot stand zijn gekomen door de betrokkenheid van alle belanghebbendenâ, zegt retailmanager Jac Trum van het platform.

In het najaar wordt het proefproject geëvalueerd. Bij gebleken succes zullen er soortgelijke projecten ook voor andere delen van de binnenstad opgezet worden.

Breda, 5 juli 2010