Gemeente Breda

AV-Huis wordt nieuwe creatieve hotspot op de Triple O Campus Breda

De Triple O Campus in Breda wordt eind 2011 verrijkt met een audiovisueel verzamelgebouw (AV-Huis). Vanochtend gaven de Gemeente Breda en conceptontwikkelaar Triple O, een deelneming van Red Concepts, het definitieve startsein voor het project door een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Het Bredase college hecht aan een kwalitatief hoogwaardige vestigingsplaats voor de creatieve sector in Breda, juist ook in deze economisch moeilijke tijden. Breda profileert zich immers als stad voor beeldcultuur en huisvest een aantal gerenommeerde opleidingen op dit gebied. Met de realisatie van het AV-Huis wil Breda het AV-klimaat een impuls geven en meer afgestudeerden aan zich binden.

Wethouders Cees Meeuwis van Economische zaken en Wilbert Willems van Cultuur ondertekenden het contract met Luke Bruins, directeur van Triple O BV. Met de ontwikkeling van het AV-Huis groeit de campus uit tot een volwaardig centrum voor creatieve industrie, met een accent op beeldcultuur.

Triple O is de naam van de volledige ontwikkeling op het terrein van het voormalig Vervoerbedrijf van Breda. De Triple O staat voor ontmoeting en synergie tussen Ondernemers, Overheid en Onderwijs. Momenteel huisvest de Triple O Campus onder andere de Game Academy van de NHTV en ruim 40 toonaangevende creatieve bedrijven, waarvan een belangrijk deel actief is op het terrein van beeldcultuur. De AV-sector was er tot op heden echter ondervertegenwoordigd, mede door het ontbreken van speciale voorzieningen waaraan de sector behoefte heeft. Om aan deze behoefte te voldoen heeft de Gemeente Breda een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden, kansen en potentiële vraag voor een AV-cluster op de Triple O Campus. De resultaten waren bemoedigend en hebben uiteindelijk geleid tot de huidige ontwikkeling.

Het cluster voor AV-professionals zal naar verwachting in december 2011 in gebruik worden genomen. Het verzamelgebouw kent een bruto vloeroppervlakte van 2.050 m2, biedt twintig startersplekken en een groot aantal variabele werkruimtes voor meer gevestigde AV-professionals. Ook het onderwijs zal nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van het cluster. Naast werkruimten bevat het AV-Huis een studio, montageruimten en een centrale kantine. Om startende professionals hier kansen te bieden wordt het huurniveau laag gehouden. Dit wordt mogelijk gemaakt door subsidies van zowel de Gemeente Breda als de provincie Noord-Brabant, die de ontwikkeling van het AV-Huis zien als een belangrijke impuls voor de creatieve sector.

Breda, 5 juli 2010