Gemeente Dongen

Natres-militairen beëdigd in Dongen

Publicatiedatum: 5-7-2010

Even leek het erop alsof Dongen zaterdag 3 juli in handen van het leger was Vele militairen reisden naar de gemeente af voor een grote beëdigingsceremonie van reservisten op het Wilhelminaplein. Terwijl veel mensen verkoeling zochten, legden 35 nieuw aangestelde militairen uit Noord-Brabant en Zeeland van 30 Natresbataljon de eed of belofte van trouw en gehoorzaamheid af. Voortaan horen zij bij het Korps Nationale Reserve (Natres).

Het afleggen van de eed of belofte vond plaats in aanwezigheid van het gehele bataljon en genodigden. Het fanfare Korps Nationale Reserve verzorgde de muzikale omlijsting rond de beëdigingplechtigheid. Tijdens deze ceremonie kregen ook vijf reservisten een jaarteken uitgereikt, dat behoort bij de vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Zij ontvingen het jaarteken omdat zij 25, 30 of 35 jaar als vrijwilliger deel uitmaken van het Korps Natres

Korps Nationale Reserve
Militairen van het Korps Nationale Reserve vervullen hun militaire functie naast een baan in de burgermaatschappij of naast een studie. Een aantal keren per maand beoefenen ze militaire vaardigheden. De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied in alle denkbare scenarios. Natresmilitairen kunnen worden ingezet bij calamiteiten en crisissituaties. Daarnaast wordt het Korps regelmatig ingezet voor ceremoniële plechtigheden, zoals herdenkingen en Prinsjesdag.

Donderstorm
In 2008 maakten de Natres en de gemeente Dongen kennis met elkaar. Dat resulteerde in de oefening Donderstorm in november van dat jaar. De straten van Dongen vormden het strijdtoneel van een bijzondere oefening crisisbeheersing en rampenbestrijding. Ruim 250 vertegenwoordigers van politie, brandweer, geneeskundige diensten, leger en gemeente namen deel aan deze oefening.

Van bosbrand tot vredesmissie
Burgemeester Simone Dirven-van Aalst sprak de reservisten toe op het Wilhelminaplein.
Ten tijde van een ramp of grote calamiteit is de burgemeester leidend. Vanuit die rol hecht ik grote waarde aan de ervaringen die met de Natres zijn opgedaan. Ik weet dat wij op u kunnen rekenen als het nodig is. Juist daarom verleent Dongen graag medewerking aan een openbare beëdiging. Zo kan het grote publiek kennis maken met de Nationale Reserve.
De burgemeester sprak haar waardering uit: De tijd breekt aan dat u zich in de praktijk gaat bekwamen. U gaat een periode van intensieve training en professionalisering tegemoet. U staat midden in de samenleving, maar op momenten dat het spannend wordt zult u diezelfde samenleving dienen. Of het nu gaat om assistentie bij een grote bosbrand of hulp bij een vredesmissie zoals in Afghanistan: u staat klaar. Namens het gemeentebestuur spreek ik mijn waardering uit voor uw bijdrage aan een veilige leefomgeving.

Vanwege het warme weer werden er veel flesjes water uitgedeeld.

Burgemeester Simone Dirven-van Aalst sprak de Natres-troepen toe.

Bekijk het filmpje in het filmarchief.