Rode Kruis Vlaanderen

Bijna-record voor 800 Rode Kruisvrijwilligers tijdens warmste Rock Werchter ooit

Localisatie van de Rode Kruisteams dank zij GPS

Dank zij een verfrissende regenbui en een wat koelere zaterdag is deze bloedhete editie van Rock Werchter net geen recordeditie geworden op het vlak van het aantal verzorgingen. Toch hebben de 800 Rode Kruisvrijwilligers hun handen meer dan vol gehad want ze voerden 7.062 verzorgingen uit, amper 83 minder dan in 2009. Voor de eerste maal is ook GPS-positionering getest voor de plaatsbepaling van de interventieteams op en rond de weide.

Bijzonder grote logistieke operatie
De hulpverlening van Rode Kruis-Vlaanderen was gecentraliseerd rond 4 grote hulpposten op en rond het festivalterrein. Met meer dan 200 hulpverleners per dag lag de verzorgingscapaciteit op 250 slachtoffers per uur. De Rode-Kruiswerking wordt ter plaatse gecoördineerd vanuit een centrale commando-oplegger die is voorzien van alle moderne communicatiemiddelen. Dit jaar gebeurde er overigens een test waarbij alle ploegen op het terrein een gps-toestel met zich meedroegen zodat het commandocentrum op elk ogenblik de positie van de interventieploegen op scherm kon volgen en de dichtstbijzijnde ploeg kon sturen naar de plaats waar verzorging nodig was.

Niet minder dan 28 ziekenwagens lossen elkaar af om een 24-uurspermanentie te garanderen. Niet alleen voor de festivalweide maar ook voor de campings, het dorp Werchter en de ruimere omgeving die door het festival quasi onbereikbaar wordt voor hulpverlening van buitenaf. Er zijn tevens twee 4X4-terreinambulances van landsverdediging ingezet, die in alle weersomstandigheden elke uithoek van het terrein en de campings kunnen bereiken.

Het Rode Kruis zorgt voor de catering van zijn eigen personeel en dat van de andere medische diensten en logistieke medewerkers. In de festivalperiode betekent dit elke dag opnieuw : 150 ontbijten, 350 middagmalen, 350 avondmalen en 120 lunchpakketten voor o.a. de nachtpermanenties. De vrachtwagens van het Rode Kruis voeren meer 50 ton materiaal aan, 2 shuttlebusjes voeren nieuwe en vertrekkende Rode Kruismedewerkers aan en af, en 2 logistieke voertuigen rijden 24 uur het festivalterrein rond om de hulpposten te bevoorraden met materiaal, ijs, medicatie maar ook water, koffie en frisdrank voor de eigen medewerkers.

Aantal en types verzorgingen
Dit jaar werden in totaal 7.061 verzorgingen uitgevoerd â dat zijn er amper enkele minder dan de 7.144 van vorig jaar. Zoals te verwachten, hebben de warmtegerelateerde aandoeningen (35%) de bovenhand gehaald. Opvallend feit is verder het hoge aantal voetletsels en blaren (30%) die voornamelijk zijn veroorzaakt door het dragen van onaangepast schoeisel: er worden immers behoorlijke afstanden afgelegd op de weide en de camping. Daarnaast zijn er ook vele insectenbeten verzorgd (15%). Niet zozeer door wespen of bijen dan wel door dazen en teken. En ook de haartjes van de processierups hebben een aantal slachtoffers gemaakt op de campings.
Tot slot werden 59 mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ging in deze gevallen om blessures waarvoor een verder onderzoek (bvb radiografie) nodig was of acute ziektebeelden die verdere verzorging vereisten.

Verzorgingen per dag :
Dag 1 : 1.368
Dag 2 : 2.124
Dag 3 : 1.772
Dag 4 : 1.768

Mechelen, 5 juli 2010

(c) 2010 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20