Rijksoverheid


Kabinetsreactie concluding observations VN-Vrouwenverdrag (CEDAW)

Hierbij ontvangt u de kabinetsreactie op de aanbevelingen van het Committee on the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW-comité). Het CEDAW- comité houdt toezicht op de naleving van het VN-Vrouwenverdrag in de lidstaten en bestaat uit door lidstaten voorgedragen deskundigen uit alle gebiedsdelen. De Nederlandse vertaling van de aanbevelingen is bijgevoegd. Hiermee geef ik mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitvoering aan de toezegging in mijn brief van 4 maart 2010 (Kamerstukken 2009-2010, 30420, nr. 152) om de Tweede Kamer voor aanvang van het zomerreces een kabinetsreactie op de aanbevelingen te sturen.

Achtergrond en hoofdlijn aanbevelingen
Het comité heeft 54 conclusies en aanbevelingen opgesteld (in de kabinetsreactie wordt verder gesproken over "aanbevelingen"). Een aanzienlijk deel van deze aanbevelingen ligt op de beleidsterreinen van de minister van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De aanbevelingen zijn opgesteld door het CEDAW-comité naar aanleiding van de bespreking op 27 januari jl. in Genève over de implementatie van het VN- Vrouwenverdrag. Het CEDAW-comité baseert zijn oordeel op de vijfde periodieke rapportage van de Nederlandse regering, de schaduwrapportage "Women's Rights
- Some Progress, Many Gaps", die namens 54 (vrouwenrechten) organisaties in Nederland is opgesteld, de commentaren van de Commissie Gelijke Behandeling en de presentatie en bespreking van de vijfde rapportage met het comité op 27 januari jl. in Genève.

Status en hoofdlijn kabinetsreactie
Kort na de publicatie van de aanbevelingen van het CEDAW-comité is het huidige kabinet demissionair geworden. Daarom bevat deze kabinetsreactie geen voorstellen voor nieuw beleid. Dat behoort aan een volgend kabinet. Met deze kabinetsreactie wil het huidige (demissionaire) kabinet het CEDAW- comité recht doen door voor het zomerreces in te gaan op de aanbevelingen van het comité.

Het VN-Vrouwenverdrag vormt de internationale basis voor het Nederlandse emancipatiebeleid. De aanbevelingen van het comité zijn daarom mede richtinggevend voor het Nederlands emancipatiebeleid. Het kabinet hecht in dit verband veel waarde aan de opvattingen van de NGO's en de Commissie Gelijke Behandeling en heeft het netwerk VN-Vrouwenverdrag daarom ook opdracht gegeven om de hierboven genoemde schaduwrapportage op te stellen.

Vervolg tussenrapportage en zesde periodieke rapportage Uw Kamer wordt opnieuw over de uitwerking van de aanbevelingen van het comité geïnformeerd in de zesde periodieke Nederlandse rapportage, die in 2014 aan het CEDAW-comité zal worden aangeboden. Uw Kamer ontvangt hiervan, zoals gebruikelijk, een afschrift. Dit geldt ook voor de tussenrapportage over de onderwerpen mensenhandel en huiselijk geweld, die het kabinet conform de wens van het comité in 2012 zal indienen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart