UMC St Radboud


Dr. André van der Ven benoemd tot hoogleraar International Health 05-07-2010

Dr. André van der Ven is met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar International Health aan het UMC St Radboud. International Health richt zich op mondiale gezondheidsvraagstukken. Prof. Van der Ven zal zich vanuit zijn leeropdracht richten op armoedegerelateerde ziekten in ontwikkelingslanden.

Tropische ziekten

André van der Ven studeerde geneeskunde aan de Rijks Universiteit Gent en de Universitaire Instelling Antwerpen, waar hij in 1980 het artsexamen behaalde `met onderscheiding'. Aansluitend voltooide hij de opleiding tropische ziekten aan het Tropisch Instituut Antwerpen, opnieuw `met onderscheiding'. In het St. Laurentiusziekenhuis Breda leerde hij chirurgische technieken, een vereiste voor tropenartsen.

Van 1982 tot 1987 werkte Van der Ven als tropenarts in een districtsziekenhuis in Botswana, waarvan twee jaar als `medical officer in charge'. Daar had hij onder meer de zorg voor TBC-patiënten. Van 1988 tot 1993 specialiseerde hij zich op het gebied van de interne geneeskunde en van 1993 tot 1995 volgde hij de opleiding tot internist-infectioloog. In 1995 promoveerde Van der Ven aan de Radboud Universiteit Nijmegen cum laude op onderzoek naar bijwerkingen op geneesmiddelen bij HIV infecties.

Armoedegerelateerde ziekten

Sinds 2002 is dr. Van der Ven weer werkzaam bij het UMC St Radboud, aanvankelijk als universitair hoofddocent Tropische ziekten en hoofd van het Nijmegen Institute for International Health. Sinds 2004 is Van der Ven directeur van onderzoekscentrum PRIOR (Poverty Related Infection Oriented Research). PRIOR richt zich - met steun an ZonMw en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - op bestrijding van armoede gerelateerde infectieziekten in de derde wereld. Het is een uniek samenwerkingsverband met collega's in Tanzania en Indonesië met als doel een lokale kennisinfrastructuur in te richten op het gebied van de drie belangrijkste aan armoede gerelateerde infectieziekten: malaria, TBC en HIV / AIDS.

UMC St Radboud kenniscentrum International Health

Aan het UMC St Radboud is in onderwijs en in onderzoek veel aandacht voor tropische geneeskunde en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Prof. Van der Ven zal op beide gebieden een coördinerende en stimulerende rol hebben. Hij zal het internationale netwerk uitbouwen en daarmee en het UMC St Radboud versterken als kenniscentrum International Health en de basis voor topreferente zorg Tropische Geneeskunde.