GroenLinks

Klimaatsceptici krijgen ongelijk, tijd voor effectief klimaatbeleid

Maandag 5 juli 2010, 17:13u - Liesbeth van Tongeren Klimaatsceptici krijgen ongelijk, tijd voor effectief klimaatbeleid

De hoofdconclusies van het VN-klimaatpanel (IPCC) staan recht overeind. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag presenteerde. GroenLinks vindt dat het de hoogste tijd is om de klimaatverandering aan te pakken.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Als we niets doen, zullen de gevolgen voor mens en milieu erg groot zijn. Dat heeft het PBL vandaag bevestigd. Gelukkig hoeft het zover niet te komen. We kunnen extreme klimaatverandering voorkomen, maar dan moeten we wel nu aan de slag."

GroenLinks wil snel investeren in energiebesparing en duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de economie. Onderzoeken, zoals het rapport van de econoom Stern, hebben laten zien dat niets doen meer kost dan overschakelen naar een groene economie. Van Tongeren: "Werk maken van een groene economie zou in Nederland veel werkgelegenheid opleveren. In de bouw bijvoorbeeld door serieus aan de slag te gaan met woningisolatie. Onderzoek en innovatieprojecten op onze technische universiteiten leveren extra bedrijvigheid en onze offshore bedrijven kunnen wereldwijd windparken op zee aanleggen."

Kopenhagen

Het PBL voerde het vandaag gepresenteerde onderzoek uit op verzoek van de Tweede Kamer. GroenLinks steunde dat verzoek toen eind 2009 commotie ontstond over fouten en vermeende fouten in de VN-klimaatrapporten. Van Tongeren: "Rond de Klimaattop in Kopenhagen grepen ontkenners van klimaatverandering een aantal slordige fouten aan om verwarring te zaaien over de conclusies van het VN-klimaatpanel. Ik ga ervan uit dat daar nu met dit onderzoek een einde aan gekomen is. In de afgelopen decennia was het steeds zo dat wanneer gesproken werd over serieuze klimaatmaatregelen, de discussie weer oplaaide over de vraag of klimaatverandering wel daadwerkelijk door de mens veroorzaakt wordt. Het is nu tijd om het probleem aan te pakken in plaats van onze tijd nog langer te verdoen met discussies over schandalen en complotten die er niet zijn."

Het PBL doet in haar rapport een aantal aanbevelingen om de werkwijze van het IPCC te verbeteren. Zo moet het klimaatpanel transparanter worden en moeten de conclusies beter onderbouwd worden.

"Die aanbevelingen steun ik van harte. Natuurlijk moeten fouten in de klimaatrapporten zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is essentieel voor de geloofwaardigheid van de klimaatwetenschap. Maar de suggestie van klimaatsceptici, dat de conclusies van het klimaatpanel niet zouden deugen, is nu van tafel", aldus Van Tongeren.