Gemeente Halderberge


Verslavingspreventie met theatervoorstellingen

Burgemeester en wethouders stellen geld beschikbaar voor interactieve theatervoorstellingen. Het bedrag van EUR 8.593 wordt gebruikt voor verslavingspreventie in het komende schooljaar (2010/2011). De voorstellingen informeren ongeveer 390 leerlingen van de 2e klas van het Markland College en het Prinsentuin College over roken, blowen en alcohol.

HotSpot

De voorstellingen, getiteld "HotSpot", worden verzorgd door Theatergroep Playback en bestaan naast een toneelstuk ook uit een interactief nagesprek. Met de leerlingen wordt gesproken over de risico's van genotsmiddelen (alcohol en drugs), groepsdruk en andere nadelige effecten. Door de uitvoering zowel op het basisonderwijs als op het voorgezet onderwijs aan te bieden, ontstaat er een doorgaande lijn waarin jongeren en ouders gedurende een periode van meerdere jaren worden geïnformeerd over de (risico's van) genotmiddelen.

>> "HotSpot" (nieuw venster)

Beleid

De theatervoorstellingen vloeien voort uit de Notitie Verslavingspreventie die de gemeenteraad eind 2007 heeft vastgesteld. Hiermee heeft de gemeenteraad bepaald dat de verslavingspreventie op een integrale wijze moet worden aangepakt.

Ook voor ouders?

Ouders zijn verantwoordelijk voor het drinkgedrag van hun kind(eren) en hebben een belangrijke rol in het beïnvloeden van dit gedrag. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de Notitie Verslavingspreventie met een amendement nadrukkelijk bepaald dat ook aan ouders voorlichting dient te worden gegeven. Tijdens de reguliere ouderavonden gebeurt dit door Novadic-Kentron. Aanvullend hierop wil het college van burgemeester en wethouders naast de theatervoorstellingen voor de leerlingen ook onderzoeken of een voorstelling voor ouders te realiseren is.