Pijnacker-Nootdorp


datum 30 juni 2010

Lokale prestatieafspraken met woningcorporatie Vestia

Gemeente Pijnacker Nootdorp heeft prestatieafspraken gemaakt met Vestia Nootdorp. Op 30 juni jl. vond de ondertekening van deze afspraken plaats. De lokale prestatieafspraken geven een overzicht van alle gezamenlijke acties, de afhankelijkheden en rolverdeling tussen partijen. Anderzijds stellen de prestatieafspraken de richtlijnen vast die gelden voor de toewijzing en verdeling van sociale woningen aan de diverse leeftijds-, inkomens- en zorggerelateerde doelgroepen. De gemeente had in maart al prestatieafspraken gesloten met de lokale woningcorporatie Rondom Wonen in Pijnacker.

Afspraken
In Nootdorp zal de gemeente intensiever samenwerken met Vestia aan de haalbaarheid van woningbouw, leefbaarheid, sociaal-maatschappelijk beleid, duurzaamheid en beleidsonderzoek. Het beleid van de afgelopen jaren wat betreft woningtoewijzing wordt voorlopig voortgezet. Over de nieuwbouw lopen al veel afspraken.

Wat gaat er gebeuren
In 2010 vindt er doelgroepenonderzoek plaats en kan er nieuw beleid voor de toekomst worden ontwikkeld. Ook zal de gemeente samen met Vestia actiever samenwerken in het opsporen en tegengaan van onrechtmatige bewoning van sociale huurwoningen. In de loop van 2010 worden veel concrete acties uitgevoerd, zoals het wijkgericht werken in Nootdorp, het samen uitvoeren van diverse onderzoeken en het beter organiseren van de aanpak van huurschuld, woonfraude en overlast. Voor de jaren daarna zal per jaar een jaarplan worden vastgesteld.

Het volkshuisvestingsbeleid van de afgelopen jaren, voor de bouw, verdeling en toewijzing van woningen, wordt in hoofdlijnen voorlopig voortgezet. De regionale prestatieafspraken blijven uitgangspunt, dus minimaal 70% van de bestaande sociale huurwoningen wordt toegewezen aan huishoudens met lage inkomens.

Toewijzingsafspraken die nieuw zijn betreffen bijvoorbeeld het aantal woningen dat wordt gereserveerd voor bijzondere zorggerelateerde groepen zoals mantelzorgers en ex GGZ patiënten. Daarnaast zal Vestia Nootdorp de lokale doorstroming stimuleren door in 2010 een aantal meergezins- woningen met voorrang toe te wijzen aan lokale inwoners die een eengezinswoning achterlaten. Dit aantal mag niet meer zijn dan 10% van alle verhuringen.