Ministerie van Defensie

Maltese militairen nemen afscheid van Johan de Witt

5 juli 2010, 17.51 uur

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt loopt de haven van Valetta binnen. De 12 Maltese militairen die de afgelopen 3 maanden deel uitmaakten van de bemanning van het amfibisch transportvaartuig Hr. Ms. Johan de Witt hebben vandaag een herinneringsmedaille ontvangen. Ze kregen het onderscheidingsteken toen zij zijn in de haven van Valetta, Malta, van boord gingen.

De Maltezers opereerden aan boord van Johan de Witt als Vessel Protection Detachment (VPD) tijdens de Europese antipiraterij-operatie Atalanta voor de Somalische kust. Ter beveiliging ging het team bijvoorbeeld aan boord van kwetsbare schepen terwijl die door de Johan de Witt werden geëscorteerd. In de 3 maanden dat de Maltese militairen zich aan boord bevonden, vormden zij een volledig geïntegreerd onderdeel van het schip en zijn bemanning. Zodoende deden zij bijvoorbeeld ook aan oefeningen mee.

Eerste samenwerking

De commandant van de Hr. Ms. Johan de Witt, kapitein ter zee Ben Bekkering, en de Nederlandse ambassadeur te Malta spelden de militairen de herinneringsmedaille op.

Defensieminister Eimert van Middelkoop zag dit tijdens een recent bezoek aan het schip met eigen ogen. Hij gaf aan onder de indruk te zijn van de professionaliteit van de Maltezers. De inzet van de militairen op het Nederlandse marineschip vormt de eerste samenwerking tussen beide landen in een missiegebied. Ook is het de eerste keer dat Maltees defensiepersoneel participeert in een militaire missie van de Europese Unie.

De Johan de Witt heeft 3 maanden deelgenomen aan operatie Atalanta en wordt op 16 juli in de haven van Den Helder verwacht. Komende vrijdag vertrekt het schip uit Valetta.