NOVA
05-07-2010

Op 5 juli 2010 in NOVA: Rosenthal en Wallage op zoek naar paars-plus
Koningin Beatrix heeft de vandaag aangestelde informateurs Wallage (PvdA) en Rosenthal (VVD) verzocht "een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van de spoedige totstandkoming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks". En daar zijn de informateurs vanmiddag direct mee begonnen.

In NOVA vanavond het laatste nieuws van de kabinetsformatie en een verslag vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar de kabinetsformatie in vijf dagen geregeld was.

Miljoenenverspilling ministeries
Op verzoek van het ministerie van Justitie begint Teylingereind, een gesloten justitiële jeugdinrichting, in 2006 met de bouw van 150 nieuwe cellen. Maar inmiddels is het aantal veroordelingen onder jongeren afgenomen en staan de cellen (min of meer casco) leeg.

Het ministerie van Jeugd en Gezin, verantwoordelijk voor Jeugdzorg, wil in Leidschendam en Maassluis nieuwe locaties gaan bouwen voor probleemjongeren die in een gesloten inrichting behandeld moeten worden.

Toen Roel de Bruijn, voorzitter van Teylingereind, dit ter ore kwam heeft hij het ministerie van Jeugd en Gezin aangeboden om 'zijn' nieuwe gebouwencomplex te gebruiken. Maar het ministerie heeft dit voorstel afgewezen en wil zelf gaan bouwen. Dat lijkt miljoenenverspilling in een tijd van bezuinigingen. NOVA gaat op onderzoek.

Presentatie: Tom Kleijn en Nynke de Zoeten

(Onderwerpen onder voorbehoud)