Ingezonden persbericht

Lumière sluit samenwerkingsakkoord met de zeven belangrijkste Scandinavische TV producenten

Gent, 5 juli 2010. Lumière heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de zeven belangrijkste Scandinavische TV producenten. Dit akkoord resulteert in 12 gloednieuwe acquisities van Scandinavische TV series. Door deze overeenkomst wordt Lumière onder meer distributeur van de voornaamste Scandinavische top TV crime series in de Benelux.

Deze nieuwe internationale samenwerking vloeit voort uit de eerdere contacten die Lumière de afgelopen maanden onderhield met belangrijke Scandinavische producenten. Doordat Lumière telkens vroeg in een project kon meestappen is het een belangrijke partner voor de producenten geworden. Aangezien veel series op boeken gebaseerd zijn blijft Lumière ook steeds investeren in goede relaties met de uitgevers.

De Scandinavische crimireeksen groeien uit tot een echte hype in de Benelux. De dvd releases van o.a. Millennium 1 en 2, Wallander box 3 en 4 , Irene Huss en The Killing zorgen voor een alsmaar groeiend aantal fans. De retail had tijdens de Maand van het Spannende Boek in Nederland zelfs moeite om tijdig de dvd's opnieuw aan te vullen in de winkels.

Lumière zal in de toekomst ook regelmatig de filmversie van de crime series in de bioscoop brengen. Deze filmafleveringen zijn specifiek geproduceerd met het oog op een bioscooprelease. BFD (theatrical distributie voor o.a. Lumière) zal hierover uitvoerig overleg plegen met bioscoopexploitanten.

Al deze series worden onder het label "Lumière Crime Series" uitgebracht. Het is de ambitie van Lumière om in de volgende jaren de steeds groter wordende schare fans te blijven bevoorraden met verfilmingen van de beste Scandinavische misdaadverhalen.

Een overzicht van de voornaamste recente acquisities van Lumière :

- Zes boekverfilmingen over de fictieve misdaadjournaliste Annika Bengtzon. Auteur Liza Marklund is na Henning Mankell en Stieg Larsson de meest gelezen schrijfster in de Benelux.
o Producent : Yellow Bird (verwacht begin 2013)
o Sales : Zodiak Entertainment

- Zes boekverfilmingen over inspecteurs Yngvar Stubø en Inger Johanne Vik. Stubø is inspecteur, Vik is een profiler en jurist die vroeger ook een carrière bij de FBI had. Auteur van de romans is Anne Holt.
o Producent : Yellow Bird (verwacht begin 2012)
o Sales : Zodiak Entertainment

- Irene Huss (seizoen 2). Na het succes van de eerste afleveringen komt er een nieuwe serie. Gebaseerd op de boeken van Helene Tursten met dezelfde hoofdactrice Angela Kovacs.
o Producent : Yellow Bird (verwacht 2012)
o Sales : Zodiak Entertainment

- The Killing (seizoen 2). Tien nieuwe bloedstollende afleveringen. Seizoen 1 was een heuse revelatie voor DVD kopers en is dit najaar op Canvas te zien.
o Producent : DR Deense televisie (verwacht najaar 2010)
o Sales : ZDF Enterprises.

- Those who kill. Zes afleveringen over een profiler. Producent Miso Film staat bekend om zijn uitgesproken visuele signatuur.
o Producent : Miso Film (release midden 2011)
o Sales agent : Trust Nordisk.

- Varg Veum (seizoen 2). Nieuwe avonturen gebaseerd op de boeken van Gunnar Staalesen.
o Producent : Miso Film (klaar begin 2011)
o Sales : Svensk Filmindustri.

- The Hypnotist. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Lars Kepler. Het boek is het eerste deel van een geplande serie én het meest verkochte boek in Zweden dit jaar. Na de film zal het hoofdpersonage ook in een afgeleide TV serie te zien zijn.
o Producent : Svensk Filmindustri (verwacht 2014)

- Inspecteur Winter. De reeks, gebaseerd op de boeken van Ake Edwardson, vertelt de lotgevallen van inspecteur Winter in Göteborg.
o Producent : SVT Zweedse televisie (verwacht begin 2011)

- Zes afleveringen over een cel internationale misdaad, het A-team. Gebaseerd op de boeken van schrijver Arne Dahl, het misdaadschrijvend alter ego van de Zweedse criticus en redacteur Jan Arnald.
o Producent : Filmlance (reeks voorzien voor begin 2013)

- The Bridge. Tien afleveringen waarbij 'in real time' een politieonderzoek wordt gevolgd nadat een lijk wordt gevonden op de Øresund brug tussen Zweden en Denemarken. De ene helft van het lijk bevindt zich in Denemarken, de andere helft in Zweden.
o Producent : Filmlance (reeks voorzien voor 2012)

- Beck (seizoen 4). Na drie eerdere succesvolle reeksen over de bekende inspecteur Martin Beck begint Filmlance aan een nieuwe serie.
o Producent : Filmlance (verwacht 2014)

- Snabba Cash. De trilogie is gebaseerd op drie boeken van Jens Lapidus. Deze films zijn bedoeld voor bioscooprelease. 'Snabba Cash 1' komt dit najaar in de bioscoop en was een groot kassucces in Zweden.
o Producent : Tre Vanner (verwacht einde 2010)

- Den Ferdomde. Voor twee afleveringen werd eerst een scenario uitgeschreven dat later in boekvorm wordt uitgebracht. Die twee afleveringen worden in een latere fase uitgewerkt tot een volledige serie. Norstedt, de literaire agent van Stieg Larsson, noemt het script « sensationeel ». Het werd onlangs worldwide verkocht.
o Producent : Tre Vanner (reeks verwacht in 2010)

NOOT : Dit najaar biedt Lumière een uitgebreid dossier aan met informatie en interviews met de betrokken Scandinavische producenten, schrijvers én acteurs uit de aangekochte reeksen.

Noot voor de redactie (