Ingezonden persbericht

PERSMEDEDELING

Reactie OCAP op recente berichten in media

Schiedam 5 juli 2010 - In de media is de afgelopen week klaarblijkelijk een misverstand ontstaan over de posities die OCAP en LTO innemen ten aanzien van de leveringsproblemen van OCAP.

OCAP hecht er daarom aan een aantal zaken duidelijk te stellen. Het allerbelangrijkste daarvan is dat het LTO uiteraard volstrekt vrij staat om - al dan niet met een aantal tuinders - een juridische procedure tegen OCAP voor te bereiden. Als het bestuur van LTO de overtuiging heeft dat daarmee voor de leden het beste resultaat te bereiken valt, dan zou dat een terechte keus zijn, waarmee OCAP ook zeker vrede zou hebben.

OCAP ziet, in ieder geval voor de tuinders, echter meer heil in overleg en dialoog. Omdat die dialoog met 500 tuinders tegelijk niet te voeren valt, lijkt LTO daarvoor de beste gesprekspartner. In de afgelopen weken is er dan ook regelmatig overleg geweest tussen de directie van OCAP en het bestuur van LTO.

Dit overleg, dat door OCAP zonder meer als constructief werd ervaren, werd door OCAP ook als vertrouwelijk gezien. In die vertrouwelijkheid is het dan mogelijk om feiten en cijfers en achtergronden met elkaar uit te wisselen. En wanneer de samenwerking constructief is, dan is het ook mogelijk om op basis van coulance nader tot elkaar te komen.
Het zal duidelijk zijn dat als OCAP had geweten dat LTO tegelijkertijd een juridische procedure voorbereidde, de gesprekken toch een iets andere inhoud hadden gehad. Je kunt, volgens OCAP, niet enerzijds in het kader van een constructieve dialoog achter de schermen kijken en anderzijds, zonder dat de gesprekspartner daarvan op de hoogte is, bezien op welke punten een juridische procedure kan worden gevoerd.
Daarom heeft OCAP het bestuur van LTO gevraagd een keuze te maken. Daarbij moge het duidelijk zijn dat die keuze in principe met behoud van rechten is. OCAP heeft de overtuiging dat de dialoog tot het gewenste resultaat zal leiden en laat LTO daarom vanzelfsprekend de vrijheid om daarna alsnog aan een eventuele juridische procedure mee te werken.

Het moge nogmaals duidelijk zijn dat OCAP, LTO op geen enkele wijze het recht ontzegt om een juridische procedure te starten. Anderzijds zal het ook duidelijk zijn dat OCAP wel wil weten waar zij aan toe is: ofwel samen constructief naar de beste oplossing zoeken, dan wel de juridische weg het vervolg laten bepalen.

Zoals gezegd, OCAP heeft, mede in het belang van de afnemers, een sterke voorkeur voor constructief overleg, maar vreest een juridische procedure zeker niet.

Klaarblijkelijk heeft het bestuur van LTO geruime tijd nodig om hierin een keuze te maken en omdat de afnemers van OCAP al geruime tijd op een definitieve oplossing wachten, vond OCAP het wenselijk de afnemers over deze vertraging te informeren.

OCAP
OCAP, een joint venture van bouwconcern VolkerWessels en gassenleverancier Linde Gas Benelux, levert CO2 voor de glastuinbouw. De CO2 komt als restafval vrij bij de Shell-raffinaderij in Pernis en wordt via een distributienetwerk geleverd aan glastuinders in het Westland, de B-Driehoek, Wilgenlei en Delfgauw. Door deze CO2 te gebruiken, hoeven tuinders niet langer 's zomers hun CV-ketels te stoken om CO2 te produceren. Zo besparen zij jaarlijks in totaal circa 95 miljoen kubieke meter aardgas. Bovendien vermindert hiermee de uitstoot van CO2 met 170 duizend ton per jaar. Daarmee wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse Kyoto-doelstellingen.



Ingezonden persbericht