Kampioenskansen overschat

Amsterdam, 05 juli 2010

Het lijkt erop dat we de diagnose 'Oranjekoorts' kunnen stellen. De respondenten op de ING Vraag van Vandaag schatten de kans dat Nederland wereldkampioen wordt te hoog in. Zij gaan uit van 56% kans, de meer objectieve voorspelmarkten houden het op 30%.

Markten helpen wereldkampioen voorspellen

De titelkansen van Oranje worden door de respondenten op de ING Vraag van Vandaag overschat. Hoe weten we nu eigenlijk wat de objectieve kansen voor het Nederlands elftal zijn? Met een beetje economische hulp kunnen we daarvan een redelijke inschatting maken, zonder door een gekleurde 'Oranje bril' te kijken. Daarvoor gebruiken we 'voorspelmarkten', een soort marktplaatsen voor weddenschappen. De uiteindelijke quotering die daar tot stand komen, weerspiegelen de gemiddelde inschatting van alle deelnemers. In de praktijk blijkt deze 'wisdom of crowds' vaak goede voorspellingen te geven, van verkiezingsuitslagen tot uitslagen van voetbalwedstrijden.

Finale voor Oranje binnen handbereik, gematigd optimisme

Het Nederlands elftal komt de halve finale wel door volgens de voorspelmarkten. Oranje is met een kans van 75% duidelijk de favoriet tegen Uruguay. Opvallend is dat de respondenten op de ING Vraag van Vandaag afgelopen weekend de kans lager inschatten, op gemiddeld 64%. Hoewel de ondervraagden - gemiddeld 57.700 per dag - dus optimistisch zijn over het bereiken van de finale, gaat het wel om gematigd optimisme onder de Oranjefans. In ieder geval begint Nederland als favoriet aan de wedstrijd tegen Uruguay. Toch moeten we niet te vroeg juichen. De Brazilianen waren in de kwartfinale ook favoriet en zoals we weten hebben die inmiddels hun koffers kunnen pakken.

Kampioenkansen overschat

Volgens de respondenten op de ING Vraag van Vandaag heeft Oranje 56% kans om wereldkampioen te worden. Daarmee schatten de ondervraagden het een stuk positiever in dan de voorspelmarkten. Die houden het op 30% kans. Het verschil (26%) zouden we kunnen omschrijven als 'Oranjekoorts': hoop doet het kwik flink oplopen tot boven de normale temperatuur.

Volgens de voorspelmarkten zijn de titelkansen voor Oranje op dit ogenblik bijna even groot als voor de Duitsers (32%) en Spanjaarden (32%). Maar voor ons is de kans om de finale te halen groter dan voor hen. Als Nederland inderdaad de finale haalt, staan wij niet als favoriet bij de aftrap. Toch is er hoop, want dat stonden we bij de kwartfinale ook niet. De markten schatten onze kans om de finale te winnen - als we hem halen - momenteel op 40%. Dat is een grotere kans dan ons tegen Brazilië werd toegedicht (33%).