Vereniging van Effectenbezitters


5 juli 2010

Enquêteprocedure KPNQwest vooralsnog niet beëindigd Ondernemingskamer wijst schikking VEB af

De Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof te Amsterdam heeft vanochtend de curatoren van de failliete kabelaar KPNQwest gehonoreerd in hun verzet tegen het verzoek van de VEB om het onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij KPNQwest te beëindigen.

Daarmee kan aan de schikking tussen enerzijds gedupeerde aandeelhouders en anderzijds KPN, Qwest en de (voormalige) bestuurder en commissarissen van KPNQwest voorlopig geen uitvoering worden gegeven.

Schikking
De VEB bereikte die schikking van 19 miljoen euro onlangs voor de groep van 5500 bij haar aangesloten gedupeerde beleggers. Voorwaarde voor de schikking, die door de beleggers met instemming werd begroet, was de beëindiging van de door de VEB eerder aanhangig gemaakte enquêteprocedure naar mogelijk wanbeleid bij KPNQwest.

Curatoren
De curatoren, die zich ruim 5 jaar niet in de procedure hebben laten zien en weigerden de kosten van het half miljoen euro kostende onderzoek te betalen, hebben de laatste jaren hun kaarten gezet op dure procedures tegen grootaandeelhouder Qwest in de Verenigde Staten. Nu daar onlangs - ruim acht jaar na het faillissement - alle vorderingen zijn afgewezen, is er een plotselinge belangstelling voor de VEB procedure.

De OK oordeelde dat het maatschappelijk belang en het belang van curatoren zwaarder wegen dan het belang van de schikking met gedupeerde beleggers. Het onderzoek dient volgens de OK te worden voortgezet, er dient openheid van zaken te worden gegeven en er dienen verantwoordelijkheden te worden vastgesteld.

Oneigenlijk gebruik procespositie
VEB directeur Jan Maarten Slagter betreurt de uitkomst en overweegt cassatie tegen de OK-beschikking in te stellen. 'Door oneigenlijk gebruik van hun procespositie hebben de curatoren de aandeelhouders de kans op een redelijke compensatie van hun schade op korte termijn voorlopig ontnomen.

Het is merkwaardig en onbevredigend dat de Ondernemingskamer eind 2008 de procedure zou hebben beëindigd als de VEB niet met een half miljoen euro plus BTW over de brug zou zijn gekomen. Nu staat er blijkbaar een zwaarwegend maatschappelijk belang de beëindiging van dat onderzoek in de weg. Over dat belang hebben we niets gehoord toen het ging om de financiering.

Van de curatoren overigens ook niet. Het is een onjuiste gang van zaken dat een partij die jarenlang geen interesse toont in deze procedure doorslaggevend is in de belangenafweging van de Ondernemingskamer'.

VEB gaat door
De VEB zal ondanks deze teleurstellende beschikking blijven strijden voor een compensatie voor gedupeerde KPNQwest beleggers die zich bij de VEB hebben aangesloten.

Vereniging van Effectenbezitters