Universiteit van Tilburg


Reinout Wibier benoemd tot hoogleraar privaatrecht

De Universiteit van Tilburg heeft Reinout Wibier met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder internationaal financieel recht bij het departement Privaatrecht van de Faculteit Rechtswetenschappen. Wibier is gespecialiseerd in (internationaal) goederenrecht, financieel privaatrecht en bankrecht.

Het onderzoek van Wibier draait om de verbinding tussen het Nederlandse en Europese privaatrecht en de financiële sector, met de nadruk op het bankwezen. Onderdeel van dit onderzoek zijn de invloed van de financiële crisis op het privaatrecht, innovatieve financieringsvormen zoals Islamic finance en financial collateral arrangements, diverse vormen van structured finance en de regulatoire aspecten van financiële transacties. Een belangrijke vraag die daarbij steeds aan de orde komt is in hoeverre het Nederlandse en Europese privaatrecht voldoende flexibiliteit bieden voor marktpartijen en op welke terreinen die flexibiliteit misschien te groot is. Een ander centraal thema is de ruimte die het Nederlandse privaatrecht biedt aan nieuwe, innovatieve wijzen waarop zekerheidsstructuren worden vormgegeven in internationale financieringstransacties. De mogelijkheden en grenzen van het goederen- en verbintenissenrecht krijgen hierbij bijzonder aandacht. Het onderzoek vindt plaats binnen de groep Banking, Finance & Services van het Tilburg Institute for Interdisciplinary Studies of Civil Law and Conflict Resolution Systems (TISCO), waarin het onderzoek van het departement Privaatrecht is ondergebracht.

Prof. mr. R.M. (Reinout) Wibier (1976, Nijmegen) studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit Nijmegen) (1995-1999). Hij promoveerde aan de Universiteit van Tilburg (2007) op de dissertatie 'Alternatieven voor zekerheid op bankrekeningen'. In de periode 2000-2005 werkte hij als advocaat bij Allen & Overy LLP. Gedurende die periode was hij een jaar (2003) werkzaam in New York. Vanaf 2006 is hij verbonden aan de Universiteit van Tilburg, sinds 2008 als universitair hoofddocent privaatrecht. Hij is daarnaast twee dagen per week als advocaat verbonden aan Allen & Overy in Amsterdam.



Universiteit van Tilburg