Provincie Antwerpen



maandag 5 juli 2010

Provincie Antwerpen bouwt zwembad voor Regio Mechelen

Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker breidt uit met hypermodern zwembad

De regio Mechelen, meer bepaald de gemeenten Putte en Bonheiden en de stad Mechelen kampen al een tijdje met een zwembadtekort. Om dit tekort te kunnen verhelpen, besliste de provincie Antwerpen zelf een zwembad te bouwen dat voldoet aan de wensen van de omliggende scholen en sportclubs, en dat ook beantwoordt aan de specifieke noden van doelgroepen zoals scholieren, senioren en personen met een handicap.

Het nieuwe zwembad wordt geïntegreerd in het bestaande complex van de Nekker.

Op 17 december 2009 besliste het bestuur van de provincie Antwerpen de ontwerpopdracht voor de bouw van een zwembad en aanpassing van het bestaande hoofdgebouw van het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker te Mechelen toe te wijzen aan de bv VenhoevenCS te Amsterdam. Een projectstuurgroep onder leiding van gedeputeerde Rik Röttger begeleidde de verdere ontwikkeling van het wedstrijdontwerp.

De voornaamste betrokkenen zijn in de stuurgroep rechtstreeks vertegenwoordigd:


* de directie van De Nekker,


* het Departement Recreatie, Sport en Toerisme (DRST),


* het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport)


* de dienst Infrastructuur (DIN).

Andere actoren en belanghebbenden met name de gemeentebesturen, de scholen, de zwembadsector en de watersportclubs namen deel aan overlegmomenten en klankbordsessies. Op 12 mei 2010 keurde de deputatie het voorontwerp, opgemaakt op basis van het wedstrijdontwerp goed.

De nieuwe inkomzone met verbinding naar de bestaande sporthal en zicht op het achterliggend domein.

Het zwembad wordt ondergebracht in een nieuw volume aan de rechterzijde van de bestaande sporthal. Beide volumes worden functioneel gekoppeld door de horecaruimten op de eerste verdieping die elk zicht hebben op de diverse functies en het park. De open ruimte tussen de volumes wordt aangelegd als een aantrekkelijke inkomzone met doorzicht naar het park.

Een centrale inkomzone

Bij de receptie zal men niet alleen een kaartje voor het zwembad kunnen kopen. Alle vormen van inschrijvingen, reservering en verhuur zal men hier kunnen afhandelen. Door de openheid van de inkomhal zijn de horecafuncties en de inkom van de binnenspeeltuin op de verdieping duidelijk te herkennen. De tribune zal in de praktijk fungeren als verzamelpunt voor groepen en schoolklassen.

De zwemzaal beken vanuit de kinderbaden

De kleedruimtes en douches zijn opgedeeld in twee compartimenten zodat bij grote drukte de groeps-kleedruimtes direct vanuit het entreegebied bereikbaar zijn. De patio daartussen biedt zicht op de achtergelegen zwemzaal en het landschap daarbuiten. De kinderbaden zijn onderverdeeld in kleine bassins met verschillende dieptes en attracties zoals water dat uit de lichtschacht regent.

Beweegbare bodems

Het wedstrijd- en doelgroepenbad zullen voor toeschouwers goed te overzien zijn vanaf het balkon. Het wedstrijdbad is voor de helft voorzien van een beweegbare bodem en afzinkbare keerwand. De beweegbare bodem is instelbaar van nul tot vier meter diepte. De vaste bodem is 2 meter diep. Het doelgroepenbad is 10m bij 20m. Dit bad is ook voorzien van een beweegbare bodem over de volledige oppervlakte, van -2m tot -0,10m, in twee verschillende niveaus met een maximaal onderling verschil tussen de niveaus van 60cm.

"Met dit multifunctionele ontwerp kunnen we zowel scholen, verenigingen en particulieren in optimale omstandigheden verwelkomen. Verenigingen en particulieren worden vooral verwacht op weekdagen buiten de schooluren, tijdens de weekends en de schoolvakanties. Niet tegenstaande dat het schoolzwemmen het initiële uitgangspunt vormt, komt het ontwerp ook tegemoet aan de noden en vragen van andere doelgroepen." aldus Rik Röttger, gedeputeerde voor recreatiedomeinen.

Twee bouwfasen

De werken zullen uitgevoerd worden in twee fasen:

* eerste fase: nieuwbouw van het zwembad, in dienststelling op 1 november 2012 - tijdens deze fase kan het bestaande gebouw grotendeels blijven functioneren;
* tweede fase: november 2012 tot april 2013 - renovatie van het horecagedeelte en realisatie van de aansluiting van het bestaande gebouw met het nieuwe zwembad.

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Rik Röttger, partij sp.a



Provincie Antwerpen