FNV

FNV, CNV, BlinN, Disk en OKIA roepen voedingsconcern Ahold op om te tekenen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de tuinbouw in de Verenigde Staten. Amerikaanse dochterondernemingen van Ahold hebben recent leveranciers gebruikt die betrokken zijn bij slavernij en mensenhandel.

In een open brief vragen de organisaties het goede voorbeeld van bedrijven als Taco Bell, McDonalds en Burger King te volgen. Deze ketens hebben een overeenkomst getekend met CIW, de organisatie die landarbeiders vertegenwoordigt in Florida.

Recent heeft de CIW (Coalition of Immokalee Workers {1}) er voor gezorgd dat een groot aantal criminele tuinbouwwerkgevers in Florida is vervolgd en gestraft. Daarbij werden meer dan duizend in slavernij levende landarbeiders bevrijd.

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken van de VS heeft de organisatie daarvoor uitgebreid geprezen. Dezelfde vertegenwoordiging van landarbeiders heeft onlangs gesprekken gevoerd met de Ahold-top om te bepleiten dat Ahold-dochterbedrijven zich ontdoen van betrekkingen met slavernij.

Bij de campagne van de organisatie van landarbeiders in Florida bleek dat de dochterbedrijven van Ahold in de VS, Stop & Shop en Giant, hun inkoop hebben gedaan bij tuinbouwbedrijven die besmet zijn geraakt bij deze grote slavernijzaak.

FNV-bestuurder Peter Gortzak: 'Zowel in Nederland als in het buitenland duiken steeds verhalen op over erbarmelijke werkomstandigheden en regelrechte slavernij. Van belang is dat daartegen internationaal en gezamenlijk wordt opgetreden. Vandaar dat we een lokale coalitie zoals die in Florida steunen en samen met hen internationale concerns aanspreken.'

Samen met CIW roepen de vijf Nederlandse organisaties Ahold op te garanderen dat bij alle Amerikaanse leveranciers een fatsoenlijk loon en een directe stem van de landarbeiders in een op mensenrechten gebaseerde gedragscode geregeld wordt.

Ahold kan zich niet verschuilen achter controle in Florida want die schiet tekort. Afgelopen jaar oordeelde de Amerikaanse Rekenkamer in een vernietigend rapport dat het met de handhaving op het terrein van arbeidsomstandigheden door de overheid bedroevend slecht is gesteld {2}. De organisaties verwachten van Ahold dat ze de door CIW opgestelde regels met betrekking tot landarbeid onderschrijft, net zoals Taco Bell, McDonalds en Burger King dat hebben gedaan.