Ingezonden persbericht


Doorbraak in actieve, vroege opsporing darmkanker
Introductie kwalitatieve iFOB-zelftest darmkanker met CE-markering

Door in een vroeg stadium de aanwezigheid van onzichtbaar bloed in de ontlasting aan te tonen, kan darmkanker tijdig worden vastgesteld en het sterftecijfer met 30% teruggebracht. Darmkanker is een groot gezondheidsprobleem en komt voornamelijk voor bij mensen van 45 jaar en ouder. Met de introductie van een betaalbare kwalitatieve iFOB-zelftest kan ongeveer 65% van alle gevallen van darmkanker ontdekt worden.

In Europa worden per jaar 366.400 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. Ruim 11.000 daarvan leven in Nederland en bijna de helft hiervan sterft jaarlijks aan deze aandoening. Darmkanker is bij vrouwen na borstkanker de belangrijkste kanker. Bij mannen staat het op de derde plaats na prostaat- en longkanker en eist het viermaal meer slachtoffers dan het verkeer.

Van bridgeclub naar introductie betaalbare, kwalitatieve iFOB-zelftest darmkanker De gepensioneerde ondernemer Ton Kannekens (1929) zet zich al jaren in voor laagdrempelige, vroegtijdige opsporing van darmkanker nadat een vriend op de bridgeclub aan de gevolgen hiervan overleed. De bestaande onderzoeken zouden namelijk kostbaar, belastend, pijnlijk, ingrijpend en moeilijk zijn. Maar niets blijkt minder waar. De, door hem geïntroduceerde, kwalitatieve immunochemische Fecaal Occult Bloed zelftest (iFOB-zelftest) is nauwelijks belastend en kan gemakkelijk thuis, volgens het principe van een zwangerschapstest, door iedereen zelf worden uitgevoerd. Deze test spoort onzichtbaar, menselijk bloed in de ontlasting op. Er wordt geadviseerd om deze test ieder jaar, tenminste om de twee jaar, te herhalen. Patiënten met een positief resultaat moeten door hun huisarts verwezen worden voor aanvullend darmonderzoek (coloscopie). Een persoonlijk exemplaar van deze betrouwbare, kwalitatieve iFOB-zelftest kan risicoloos voor slechts ¤ 15,- besteld worden op www.testudarmen.be.

EU en Gezondheidsraad NL adviseren vroege opsporing darmkanker Al in 2003 vaardigde Europa een richtlijn uit die alle landen ertoe aanmaande om mensen vanaf 50 jaar screening aan te bieden. Doordat darmkanker vooraf wordt gegaan door een langdurig voorstadium met darmpoliepen dat relatief eenvoudig is te herkennen en te behandelen, levert vroege opsporing ervan een aanzienlijke gezondheidswinst op, stelde de Gezondheidsraad eind 2009. Zij adviseerde demissionair minister Klink om een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek naar darmkanker, op basis van een iFOB-test, in te voeren. Bij een deelnamegraad van 60 procent kunnen daarmee in Nederland jaarlijks 1400 sterfgevallen worden voorkomen.

Gefaseerde invoering landelijke screening darmkanker op zijn vroegst in 2019 Een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan van grote betekenis zijn voor de volksgezondheid" schreef Klink februari jl. in een brief aan de Tweede Kamer. "Maar op dit moment is er te weinig geld en zijn er te weinig Maag-, Darm,- Leverartsen om de screening in te voeren". Hij hoopt in 2011 een besluit te kunnen nemen over het al dan niet uitvoeren van zo'n onderzoek, dat op zijn vroegst in 2019 gefaseerd ingevoerd kan worden.

Darmkanker kan door vroegtijdige opsporing tegen 2030 grotendeels uitgeroeid zijn Dr. Luc Colemont, Maag-, Darm,- Leverarts in het Sint-Vincentius Ziekenhuis te Antwerpen en medestrijder tegen darmkanker, benadrukt in zijn campagne 'Stop Darmkanker' het belang van preventie en vroegtijdige detectie van darmkanker. "De prognose van patiënten is namelijk sterk afhankelijk van het stadium waarin in de ziekte zich bevindt. Ongeveer 10 à 15 % van de 50-plussers leeft al met één of meer darmpoliepen waar hij of zij niets van merkt. Indien deze niet tijdig opgespoord worden is de kans groot dat deze kleine poliepen zich in een periode van 10 jaar ontwikkelen tot een agressieve en uitgezaaide kanker. De cijfers zijn nog drastischer in de groep van patiënten waar darmkanker in de familie voorkomt. Het is een intrieste balans als je beseft dat 75 tot 80% van deze kankers voorkomen kan worden door vroegtijdige detectie en verwijdering van de poliepen. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat darmkanker tegen 2030 grotendeels uitgeroeid kan worden". Dr. Colemont hoopt dat het winnen van een tiental levensjaren vijftigplussers aanzet tot het testen van hun darmen. "Ik denk dat je niemand mag dwingen om zichzelf te laten testen, maar het is onze plicht om te informeren en de mensen een keuze te geven".

Bronnen:
Ministerie van VWS, Gezondheidsraad Bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Den Haag: Gezondheidsraad,2009; publicatienr. 2009/13. Zorgzaam Extra Viermaandelijks medisch magazine van GasthuisZusters. Antwerpen, 17e jaargang, juni 2009/29. www.testudarmen.be

Noot voor redacties

Noot voor de redactie -