Ingezonden persbericht


Persbericht

MADE-BY presenteert jaarverslag 2009
MADE-BY partner merken goed voor ruim 4 miljoen duurzame kledingstukken

De bij MADE-BY aangesloten merken hebben in 2009 goede resultaten laten zien op het gebied van duurzame productie: gezamenlijk produceerden ze ruim 3 miljoen kledingstukken bij fabrieken met een certificaat dat eerlijke arbeidsomstandigheden garandeert. Tevens werd voor meer dan 2,6 miljoen kledingstukken een of meerdere duurzame materialen gebruikt zoals biologisch katoen, recycled polyester of hennep. In totaal zijn ruim vier miljoen kledingstukken op de markt gebracht die op sociaal en/of milieugebied duurzaam geproduceerd zijn.

Non profit organisatie MADE-BY ondersteunt modemerken en -retailers bij het stap voor stap duurzamer maken van hun collecties. Dit gebeurt enerzijds op sociaal gebied, door zo veel mogelijk te produceren bij fabrieken met goede arbeidsomstandigheden. En anderzijds op milieugebied, door het stimuleren van het gebruik van duurzame materialen zoals biologisch katoen. De vooruitgang die deze merken boeken op sociaal en milieugebied wordt jaarlijks naar buiten gebracht middels de publicatie van het jaarverslag met daarin de MADE-BY scorecards. Nieuw dit jaar is echter dat ook voor de totale resultaten van deze merken een scorecard is ontwikkeld. Hieruit valt op te maken dat de impact die de MADE-BY merken hebben aanzienlijk is en dat deze in 2009 enorm is toegenomen. Dit is deels te danken aan het toetreden van nieuwe merken en deels aan de vooruitgang die de reeds bij MADE-BY aangesloten merken in 2009 hebben geboekt.

Sociale omstandigheden.
De bij MADE-BY aangesloten modemerken ondersteunen, in samenwerking met MADE-BY, hun leveranciers bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden wat resulteert in het behalen van een sociaal certificaat zoals SA8000. Daarnaast is het bezit van zo'n certificaat een van de vereisten die merken stellen aan nieuwe leveranciers. Het aantal kledingstukken dat bij gecertificeerde ateliers is geproduceerd is hierdoor in 2009 met 117% toegenomen ten opzichte van 2008 en komt uit op 3.083.470 stuks.

Milieu-omstandigheden
De MADE-BY merken gebruiken zo veel mogelijk duurzame materialen. Een groot gedeelte daarvan is biologisch katoen, maar ook het gebruik van Tencel® (een duurzaam alternatief voor for viscose) en gerecycled polyester werden in 2009 meer gebruikt. Over 2009 hebben de MADE-BY merken in totaal een groei laten zien van 152% in het gebruik van duurzame materialen waarmee het totaal aantal kledingstukken dat met een of meerdere duurzame materialen geproduceerd is uitkwam op 2.646.298 stuks.

MADE-BY
MADE-BY is een overkoepelend label voor duurzaam geproduceerde mode. Samen met de aangesloten modemerken, waaronder Claudia Sträter, Edun (van pop-icoon Bono), Jackpot, Kuyichi, Nomad en het label Pure van de Bijenkorf, werkt MADE-BY aan het verbeteren van de milieu- en arbeidsomstandigheden in de hele productieketen. Dit gebeurt o.a. door het gebruik van biologische katoen en samenwerking met fabrieken met goede arbeidsomstandigheden. De kleding van deze merken is herkenbaar aan het blauwe MADE-BY knoopje. MADE-BY heeft kantoren Nederland, Duitsland en de UK. Kijk voor meer informatie op MADE-BY.nl.

----------


Noot voor redacties