Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
81 Vragen van de heer drs. B.F.M. Beerlage
en mevrouw drs. M.W. Haage
(ingekomen 5 juli 2010)


De dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden stelde 21 juni een aantal dijkverhogingen ter discussie in de vergadering van de Veiligheidsregio Utrecht. Zo blijkt uit het persbericht van De Stichtse Rijnlanden . Het gaat daarbij onder andere om de dijken in Utrecht langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de Meerndijk door Rijnenburg en Leidsche Rijn. Over deze dijkverhogingen moeten in 2011 besluiten genomen worden. De dijkgraaf gaf aan dat mogelijk een verhoging van 2.5 à 3 m nodig is met een verbreding van ± 20 m.

Dit leidt bij de PvdA tot de volgende vragen:
1. Is volgens het college een dijkverhoging langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de Meerndijk door Rijnenburg en Leidsche Rijn mogelijk en wenselijk van 2.5 à 3 m met een verbreding van ± 20 m?
2. Welke consequenties heeft dit voor de verschillende wijken in de stad, specifiek voor de plannen voor Leidsche Rijn en Rijnenburg?

Volgens De Stichtse Rijnlanden is het voorstel om voor de stad Utrecht verschillende overstromingsrisico's te hanteren. In Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn wordt een overstromingsrisico gehanteerd van 1/10.000 jaar, in Rijnenburg een risico van 1/2000 jaar en in de rest van de stad een risico van 1/1250 jaar. De stad ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal heeft daarmee een vier keer zo hoog risico op overstroming.
3. Vindt het college het wenselijk om voor de verschillende wijken in Utrecht een verschillend overstromingsrisico te hanteren?

De Stichtse Rijnlanden stellen voor om niet de bestaande dijken langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de Meerndijk door Rijnenburg en Leidsche Rijn te verhogen maar in plaats daarvan de Lekdijk te verhogen. Daarmee zou de hele stad Utrecht ook een zelfde beschermingsrisico krijgen.
4. Hoe staat het college tegenover dit voorstel van het De Stichtse Rijnlanden?
5. Welke rol ziet en neemt het college in de discussie over deze dijkverhogingen?

---

http://www.hdsr.nl/informatie/actueel/nieuws/@189117/nieuws/


---- --