Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Ondanks het begin van de zomervakanties in de regio Noord verwacht de ANWB in eigen land dit weekend geen grote verkeersproblemen. Maar dat betekent niet dat de 925.000 Nederlanders -voor wie de vakantie dit weekend begint- zonder files hun vakantiebestemming bereiken. Vooral in het buitenland wordt het druk. Maar ook in Nederland staan vrijdagmiddag veel files.

Vrijdag vanaf het middaguur zal het aantal files volgens de toeristenbond snel toenemen, vooral in Midden-Nederland. Knelpunten zijn te vinden op de A1, de A28 en de A50. Ook op de A2 Amsterdam - 's-Hertogenbosch is het vrijdagmiddag erg druk . Verder zijn er veel evenementen met kans op files op de lokale wegen. In Rotterdam begint vrijdag het North Sea Jazz Festival, André Rieu geeft een serie concerten op het Vrijthof in Maastricht en in de Amsterdam ArenA trekt het dance-festijn Q-Dance zaterdagavond tienduizenden bezoekers. In Weert wordt dit weekend het festival Bospop gehouden.

In het buitenland is het komend weekend op de wegen goed te merken dat de zomervakanties zijn begonnen. De Franse verkeerspolitie waarschuwt vooral zaterdag voor grote drukte op de routes naar het zuiden. De langste files staan in de Rhône-vallei op de A6/A7 en ook op de A10 bij Orléans. De ritten in de Tour de France zaterdag in de Jura en zondag naar Morzine Avoriaz in de Franse Alpen zullen plaatselijk voor veel extra drukte zorgen. Samen met de Nederlandse vakantiegangers zakt het ANWB Vakantiewarenhuis mee af naar het zuiden. In de speciale camper kunnen klanten vergeten vakantiespulen aanschaffen en informatie krijgen.

In Duitsland zorgt het begin van de schoolvakanties in het noorden en oosten voor volle autobahnen. De grootste drukte verwacht de ANWB daar vrijdagmiddag en zaterdag in het noorden bij Hamburg en Bremen en in het zuiden in de wijde omgeving van M?nchen.

In Oostenrijk vomt de A10 Salzburg - Villach het grootste knelpunt. Afgelopen zaterdag stond er door werkzaamheden meer dan 20 kilometer file tussen Salzburg en Villach. Voor vakantiegangers in Zwitserland onderweg naar het zuiden dreigt urenlange vertraging voor de St Gotthardtunnel (A2).


---- --