Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Driebergen, 5 juli 2010

CAO Recreatie behoudt kenmerkende flexibiliteit

Afspraken voor komende twee jaar liggen vast

RECRON en de vakbonden FNV Recreatie, CNV Vakmensen en ABVA/KABO FNV hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige CAO Recreatie. Martin Merks, manager Sociaal Beleid van RECRON, sloot vandaag een soepel verlopen onderhandelingstraject af. "Als werkgevers zijn we tevreden met de gemaakte afspraken. De cao kent een looptijd van twee jaar en een loonontwikkeling die past bij het huidige economische klimaat. Er wordt extra aandacht besteed aan een uitleg over toeslagen en compensatie-uren en er komt een studie naar een systeem van ervaringsjaren in plaats van jeugdlonen voor de salarisschalen 1 t/m 4. De jeugdloonschalen in de groepen 5 en hoger komen te vervallen. De flexibiliteit die kenmerkend is voor deze cao blijft behouden. Daarnaast blijft de sector investeren in scholing en ontwikkeling."

De CAO geldt voor de 30.000 werknemers bij bungalowparken, kampeerbedrijven, groepsaccommodaties, (niet-gemeentelijke) zwembaden en buitensportbedrijven.

Bijzonderheden CAO Recreatie
De CAO Recreatie kent de volgende bijzonderheden:


1. Looptijd
De looptijd is vastgesteld op twee jaar te weten van 1 juli 2010 tot 1 juli 2012.


2. Loonsverhoging
De schaalbedragen en de feitelijk uitbetaalde salarissen worden per 1 oktober 2010 verhoogd met 1% en per 1 oktober 2011 met 1,5%. De persoonlijke toeslagen, als zodanig omschreven in de individuele arbeidsovereenkomsten, zijn van deze verhoging uitgesloten.





3. Jeugdlonen
Vanaf loonschaal 5 worden de jeugdschalen afgeschaft. Vanaf loonschaal 5 wordt één aanloopjaar ingevoerd. Het aanloopjaar is door de werkgever facultatief te gebruiken. De aanloopschaal heeft het niveau van 85% van het vakvolwassen salaris. In de komende cao-periode wordt een studie verricht met als doel de huidige jeugdloonstaffels in de functiegroepen 1 tot en met 4 te vervangen door een systeem met ervaringsjaren.


4. Brochure toeslagen en werktijden
Er wordt een brochure gemaakt met een heldere uitleg over de toeslagen en de werktijden.


5. Jubileumregeling
In de cao is een bepaling opgenomen dat elk bedrijf een jubileumregeling moet hebben.

Tevreden over kwaliteitsafspraken
RECRON is tevreden dat er wederom zo snel kwaliteitsafspraken met de sociale partners konden worden gemaakt. Evenals voorgaande jaren is er tijdig en in een goede verstandhouding een akkoord bereikt.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 2.000 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.


---