Artikel - Social Media Meetup steunt 'World without Torture'

05/07/2010 12:33

StampMedia

Social Media Meetup steunt 'World without Torture'

De opbrengst van de Social Media Meetup die op 30 juni plaatsvond in Hangar 26 in Antwerpen gaat naar de anti-martelcampagne 'World without Torture' van de International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT). De Meetup werd georganiseerd naar aanleiding van de internationale feestdag voor Social Media. Het evenement bracht rond de 1500 euro op.

De IRCT is een NGO die de rehabilitatie van martelslachtoffers ondersteunt en promoot. Verder werkt ze ook aan de preventie van martelpraktijken. Bovendien treedt ze op als koepelorganisatie voor meer dan 140 onafhankelijke organisaties die instaan voor de rehabilitatie. Deze organisaties zijn actief in ruim 70 landen. De hoofdzetel is gevestigd in Kopenhagen.

Werking

De IRCT is werkzaam op drie gebieden. Ze zorgt voor de rehabilitatie van slachtoffers van marteling en hun families. Verder verzekert ze toegang tot het rechtssysteem voor de slachtoffers. En ten slotte wil ze beleidsmakers en burgers bewustmaken van de problematiek om zo een einde te maken aan marteling. Op elk van deze gebieden heeft de organisatie de nodige expertise. De dokters, psychologen en advocaten die betrokken zijn, zijn allemaal gespecialiseerd in de problematiek.

Deze drie gebieden versterken elkaar. De rehabilitatie van de slachtoffers helpt niet alleen het fysieke en mentale welzijn van slachtoffers opnieuw op te bouwen, in combinatie met wettelijke initiatieven zorgt het eerherstel ook voor rechtvaardigheid voor slachtoffers en een vuist tegen straffeloosheid.

Politieke daad

"Marteling is een politieke daad", stelt Margareth Evangelista Marmori, Web Content Manager van de IRCT. "Sommige regeringen gaan vaak over tot marteling. In Mexico worden soms mensen van straat geplukt en gemarteld om bekentenissen af te leggen. De lokale politie moet immers haar quotum halen. Politieke activisten belanden ook vaak in de gevangenis en worden dan gemarteld."

De IRCT ijvert voor een wereld die een gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitroeiing van marteling aanvaardt en naar waarde schat. Dat kan alleen maar als genoeg beleidsmakers en burgers op de hoogte zijn van het probleem. Alleen op die manier komt het op de agenda en pas dan zullen mensen zich verzetten tegen martelpraktijken.

Onverschilligheid

"De grootste vijand van de strijd tegen marteling is onverschilligheid. Het kan niet zijn dat mensen stilzwijgend accepteren dat marteling bestaat", legt Marmori uit. "Daarom voeren we de campagne 'World without Torture'. We proberen zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de problematiek en van hoe we er iets tegen kunnen doen."

Social Media

Marmori is opgetogen met het initiatief van de Social Media Meetup in Antwerpen: "We zijn dankbaar voor de donaties die dit evenement heeft opgeleverd. Helaas beschikken we niet over een uitvoerig PR-budget. We halen onze inkomsten voornamelijk uit donaties. Daarnaast worden we ook ondersteund door de Verenigde Naties en de Europese Unie. Sociale media bieden een goedkope manier om zeer veel mensen te bereiken. Onze campagne is te vinden op Facebook. Je kunt ons ook volgen op Twitter. Verder posten we films op Youtube. En uiteraard biedt onze website veel informatie."

© 2010 - StampMedia - Tom Laurent

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel