Ingezonden persbericht


()

()


Datum: 5 juli 2010

Unipol Holland BV gaat voor Schoon Water!

Wegens succes is het Schoon Water voor Brabant project verlengd tot 2013. Ook bedrijven in de stad zijn aan zet om hun verantwoordelijkheid te nemen voor schoon grondwater. Zo zorgen ze voor gezond en veilig drinkwater nu en in de toekomst. Fabrikant van piepschuim korrels Unipol Holland BV te Oss gaat de uitdaging aan. In 2010 zijn zij overgestapt op chemievrij beheer van verhardingen en groen op hun bedrijventerrein!

Schoon water

Het project 'Schoon Water voor Brabant', is in 2001 gestart door de Provincie Noord-Brabant en Brabant Water. Het wordt uitgevoerd door CLM, DLV Plant en Eco Consult, samen met ZLTO, PPO, PRI en Climatechance. Doel is het terugdringen van het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen in zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden. Dat is nodig om schoon grondwater te behouden, zodat het voor iedereen geschikt blijft als drinkwater nu en in de toekomst.

Bedrijven aan zet

Agrariërs en gemeenten hebben zich in de afgelopen jaren hard ingezet hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, maar ook niet-agrarische bedrijven zijn aan zet.

Veel bedrijven denken dat ze weinig middelen gebruiken in vergelijking met agrariërs en dat ze daarom weinig schade doen. Dit is niet waar. Zo wordt van het veel toegepaste middel glyfosaat op alle bedrijven in Nederland samen zo'n 144.000 kg/jaar gebruikt. Dat ligt in dezelfde orde van grootte als het glyfosaat-gebruik in de landbouw. Bovendien gaat het bij bedrijventerreinen veelal om verhard oppervlak. Bij een regenbui spoelt glyfosaat hier snel af naar het riool en het oppervlaktewater.

Unipol: Goede voorbeeld

Daarom is het mooi dat Unipol Holland BV het goede voorbeeld geeft en zijn steentje bijdraagt aan schoon water. Eerder tekende dit bedrijf net als dertien andere bedrijven op bedrijventerrein Elzenburg de intentieverklaring "bescherming bodem en grondwater Elzenburg". Fer Koenders (Unipol Holland): "Wij zijn overtuigd van de noodzaak om preventief te handelen. Het voorkomen van glyfosaat in ons drinkwater is alleen mogelijk door het bovengronds niet te gebruiken. Wij willen hierin voorop lopen als chemisch bedrijf. Ondersteuning vanuit de gemeente heeft de beslissers over de streep getrokken."

De gemeente Oss - zelf ook goed bezig met chemievrij beheer - ziet graag dat bedrijven geen chemische middelen gebruiken bij onkruidbestrijding. De gemeente biedt graag ondersteuning bij deze omschakeling. De gemeente hoopt dat zo ook andere bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.

http://www.schoon-water.nl/