Ingezonden persbericht


Persbericht, 13 juni 2010

Nederlands team voor Internationale Wiskunde Olympiade in Kazachstan bekend

Eindhoven ­ Het team dat ons land gaat vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade is bekend. Zaterdag 12 juni heeft de laatste selectieronde plaatsgevonden. De volgende zes leerlingen vormen het Nederlandse team:


* Guus Berkelmans (16 jaar, Amstelveen)

* Harm Campmans (18 jaar, Borne)

* Madelon de Kemp (17 jaar, Nijmegen)

* David Kok (17 jaar, Delft)

* Daniël Kroes (16 jaar, Woerden)

* Merlijn Staps (15 jaar, Leusden)

Verder heeft Jeroen Huijben (14 jaar, Goirle) de aanmoedingsprijs gewonnen voor het beste aanstormend talent; ook hij mag mee naar Kazachstan als lid van de Nederlandse delegatie.

Dit team gaat van 5 tot en met 14 juli naar Astana, Kazachstan waar de 51e Internationale Wiskunde Olympiade wordt gehouden. Merlijn won eerder dit jaar een gouden medaille op de Benelux Wiskunde Olympiade, Daniël en David een zilveren resp. bronzen medaille. Het team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden), Johan Konter (Universiteit Utrecht), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven) en Sietske Tacoma (Universiteit Utrecht).

De Internationale Wiskunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door een ander land. Aan deze wedstrijd doen getalenteerde leerlingen mee uit ca. honderd landen. De deelnemers krijgen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel moeten oplossen. In 2011 vindt de Internationale Wiskunde Olympiade in Nederland plaats.

Voorrondes
De teams van de deelnemende landen worden geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland wordt in januari de eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. Daaraan doen ruim 4000 leerlingen mee. Na twee vervolgrondes in maart en september worden ca. dertig kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Aan het eind van het schooljaar worden zes leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade.

Sponsors
De wiskundeolympiade wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, de Technische Universiteit Eindhoven, Transtrend, ORTEC, CBS en All Options, en de overige sponsors en donateurs Cito, Compositio, NOCW, NS, NWT en wiskundetijdschrift Pythagoras.

EINDE BERICHT