Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 juli 2010

ABN AMRO stelt prognose autoverkoop naar boven bij tot 450.000

Inhaalvraag domineert stijgende verkoop nieuwe personenauto's

De autoverkopen hebben zich het eerste halfjaar van 2010 sterker dan verwacht hersteld. Voor de tweede helft van 2010 verwacht ABN AMRO een groei van 10% van de autoverkopen. Hiermee komt het aantal personenautoverkopen uit op 450.000 stuks.

Alhoewel de verkopen achterblijven bij het langjarige gemiddelde van 485.000, zien de meeste merken hun verkoopcijfers wel stijgen. Dat komt met name doordat consumenten meer kleine, zuinige en dus goedkopere auto's met een A-label kopen. Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research bij ABN AMRO: "Het is goed nieuws dat de verkopen zijn gestegen. Alleen stellen wij vraagtekens bij de kwaliteit van het herstel. Uit duurzaamheidsoverwegingen is de huidige ontwikkeling prima. De paradox is echter dat de dealer op de verkoop van kleinere auto's minder verdient. Omzet en marge lijden daardoor onder de huidige trend", aldus Van de Wal.

De leasebranche blijft in tegenstelling tot de personenautoverkopen in het slop zitten. Nieuwe leaseregistraties dalen met 9% in het 1e kwartaal van 2010. Ook het leasepark is verder gekrompen. In vergelijking met een jaar geleden kromp het personenautoleasepark met bijna 5%. Het aantrekken van de zakelijke markt en een stijgend consumentenvertrouwen zijn nodig om de inhaalvraag, die langzaam uit de markt zal verdwijnen, te compenseren en verkopen te brengen richting het langjarige gemiddelde. Alleen op die wijze zal duurzaam herstel ontstaan.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht