Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200901747/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Friesland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied Terschelling') Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Fryslân waarbij het bestemmingsplan 'Buitengebied Terschelling' deels is goedgekeurd en waaraan deels goedkeuring is onthouden. Het plan heeft betrekking op het hele eiland met uitzondering van de dorpen West-Terschelling, Midsland en Hoorn. Tegen het plan komt een groot aantal bedrijven en inwoners van Terschelling in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan maakt het mogelijk vijf bestaande strandpaviljoens gedurende het hele jaar open te stellen. Het provinciebestuur heeft aan het openstellen van de twee meest oostelijk gelegen strandpaviljoens goedkeuring onthouden om het natuurgebied 'Noordzeekustzone' te beschermen. Ook is het provinciebestuur het niet eens met de uitleg die de gemeenteraad aan het begrip strandpaviljoen heeft gegeven. Ook daar is goedkeuring aan onthouden, omdat er volgens het provinciebestuur gevaar bestaat dat de paviljoens ook in de avond en nacht geopend zullen zijn. De gemeenteraad en twee strandpaviljoens zijn tegen deze beslissing van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is er geen gevaar dat de strandpaviljoens het natuurgebied aantasten. Ook de Waddenvereniging is in beroep gekomen tegen het plan. Volgens haar hadden er in het plan juist strengere regels opgenomen moeten worden voor de vijf paviljoens. Het jaarrond exploiteren van de paviljoens zou schade kunnen toebrengen aan het natuurgebied. Verder had de gemeenteraad de gevolgen van het plan voor de natuurwaarden op het eiland in kaart moeten brengen in een zogenoemde 'passende beoordeling', aldus de vereniging. De strandzeilvereniging van Terschelling is het ook niet eens met het besluit van het provinciebestuur. Het provinciebestuur heeft namelijk goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid om op het strand te strandzeilen. Volgens het provinciebestuur zou dit het duingebied aantasten. Verder verzet een aantal inwoners zich tegen de beperktere mogelijkheden om nieuwe (zomer)woningen op het eiland te bouwen. De Raad van State heeft deze zaak op 19 en 20 april jl. op zitting behandeld.
2. 200902256/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Ypenburg-Nootdorp, tweede herziening (Deelplan 19)') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Ypenburg-Nootdorp, tweede herziening (Deelplan 19)'. Het plan maakt de bouw van ongeveer 750 woningen mogelijk in Deelplan 19. Dit deelplan is één van de laatste nog te ontwikkelen gebieden in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg en is gelegen aan de Ypenburgse kant van de A12 in de buurt van het station Ypenburg. Het plan maakt ook de bouw mogelijk van een school voor speciaal onderwijs en een opleidingscentrum voor de politie. Verder mag volgens het plan een waterkering in het gebied worden aangelegd. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is het niet eens met het bestemmingsplan. Zij vindt dat het plan te hoge gebouwen toestaat. Deze gebouwen zouden niet aansluiten op de bebouwing in de kern van Nootdorp. Verder vreest de gemeente dat zij én de eigenaren van de grond binnen Deelplan 19 in hun bouwmogelijkheden worden beperkt vanwege de aanleg van de waterkering. Het hoogheemraadschap van Delfland had om de waterkering gevraagd. Volgens de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp had de gemeenteraad van Den Haag onderzoek moeten doen naar de gevolgen voor de waterhuishouding van de beschermingszone rondom de waterkering. Ook een aantal bewoners van het stadsdeel vreest voor beperking van de bouwmogelijkheden op hun gronden door de aanleg van de waterkering. Bovendien vrezen zij voor wateroverlast. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200903709/1 die de Raad van State eveneens op 7 juli 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan 'Deelplan 19' van de gemeente Den Haag. In het uitwerkingsplan is het bestemmingsplan 'Ypenburg-Nootdorp' van de gemeente nader uitgewerkt. De Raad van State heeft beide zaken op 15 april jl. op zitting behandeld.
3. 200906284/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Laakwijk-Schipperskwartier' van gemeente Den Haag) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Laakwijk-Schipperskwartier'. Het bestemmingsplan vervangt een groot aantal oudere bestemmingsplannen voor dit gebied. Het nieuwe plan maakt onder meer 31 wooneenheden voor studenten mogelijk op de hoek van de Neherkade en de Slachthuislaan. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland is het niet eens met dit plan van de gemeenteraad en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het provinciebestuur is de bestemming van studentenwooneenheden op die locatie te risicovol vanwege een LPG-tankstation dat tegenover het perceel ligt waar wooneenheden zouden moeten komen. De gemeenteraad heeft volgens het provinciebestuur onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheidsrisico's voor de omgeving. De Raad van State heeft de zaak op 8 juni jl. op zitting behandeld.
4. 200907208/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bloemenbuurt' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Bloemenbuurt' van de gemeente Den Haag. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie vast in de Haagse wijk. Het plan maakt het echter wel mogelijk om aan de Laan van Meerdervoort te bouwen tot maximaal vijf bouwlagen. Er staat nu bebouwing van maximaal drie verdiepingen. Een architect uit Den Haag is tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt de keuze van de gemeenteraad om hogere bebouwing langs de Laan van Meerdervoort toe te staan, stedenbouwkundig onverantwoord. Ook zouden vijf bouwlagen grote gevolgen kunnen hebben voor de toetreding van zonlicht in andere woningen. Daar had de gemeenteraad beter onderzoek naar moeten doen, aldus de architect. De Raad van State heeft de zaak op 11 mei jl. op zitting behandeld.
5. 200907514/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Seinpostduin 2009' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Seinpostduin 2009'. Het plan heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd door de Scheveningseslag, Dirk Hoogenraadstraat, Gevers Deynootweg, Wassenaarsestraat, Schuitenweg en Zeekant. Dit gebied ligt in het stadsdeel Scheveningen en maakt deel uit van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Scheveningen-Dorp. Het plan maakt het mogelijk om opbouwen te plaatsen op huizen. Het oude bestemmingsplan bood die mogelijkheid niet. Een aantal omwonenden is bang dat de dakopbouwen veel licht uit hun huizen en tuinen zullen wegnemen. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen had de gemeenteraad voorschriften moeten opnemen om schaduwhinder te voorkomen. De Raad van State heeft de zaak op 11 mei jl. op zitting behandeld.
6. 200908243/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking informatie over vechtpartij en overval) Uitspraak over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Haaglanden om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over een vechtpartij in Zoetermeer in mei 2006. Ook wilde hij informatie over de overval op een woning in Delft in mei 2006, dat bekend is geworden als de zogenoemde 'Pink-zaak'. Het gaat de man om de processen-verbaal die voor beide zaken zijn opgemaakt. De korpsbeheerder heeft geweigerd deze informatie openbaar te maken, omdat in het Wetboek van Strafvordering is bepaald dat er van het strafdossier, waarvan een proces-verbaal deel uitmaakt, geen afschriften worden verstrekt. De man is het daar niet mee eens en is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep gekomen. Volgens hem geldt deze regeling alleen voor de rechtbank en niet voor de korpsbeheerder. De korpsbeheerder had daarom zijn verzoek op grond van de Wob moeten inwilligen, aldus de man. Een eerder beroep bij de rechtbank in Den Haag werd in oktober 2009 ongegrond verklaard. De Raad van State heeft de zaak op 26 april jl. op zitting behandeld.
7. 200909529/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Geen vergunningen voor Edens café aan De Halte) Uitspraak over de weigering door de burgemeester en het gemeentebestuur van Ede om een exploitatievergunning respectievelijk een horecavergunning te verlenen voor een café aan De Halte in Ede. Deze vergunningen zijn geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het landelijk bureau Bibob heeft de burgemeester en het gemeentebestuur geadviseerd de vergunningen te weigeren, omdat 'er sprake zou zijn van ernstig gevaar dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen'. Tot deze conclusie kwam het landelijk bureau, omdat de exploitant en de bedrijfsleider die op de vergunning stonden vermeld, onherroepelijk zijn veroordeeld in verband met de handel in verdovende middelen. Beiden verkeren volgens het onderzoek bovendien in slechte financiële positie, waardoor er onduidelijkheid bestaat over de financiering van het bedrijf. De burgemeester en het gemeentebestuur hebben hun weigering gebaseerd op dit advies. De exploitant was het niet eens met de weigering van de vergunningen en heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank verklaarde in oktober 2009 het beroep van de man ongegrond. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is de rechtbank voorbij gegaan aan zijn verklaring voor de herkomst van het geld waarmee hij het café is gestart. Ook zou hij zich niet meer hebben schuldig gemaakt aan strafbare feiten. De Raad van State heeft de zaak op 9 juni jl. op zitting behandeld.
8. 200909663/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Amsterdams complex 'De Muzenhof' met binnentuin wordt monument) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van stadsdeel Oud-Zuid om het complex 'De Muzenhof' op de gemeentelijke monumentenlijst. Ook de binnentuin die bij het complex hoort, is op de monumentenlijst geplaatst. Het dagelijks bestuur is van mening dat het gebouwencomplex bescherming verdient als gemeentelijk monument, omdat het complex zowel stedenbouwkundig als architectonisch een belangrijk onderdeel vormt van het Plan Zuid. De binnentuin is volgens het dagelijks bestuur monumentwaardig door het feit dat het ontwerp ervan kan worden toegeschreven aan tuinarchitecte Mien Ruys. Eigenaars van de appartementen in het complex zijn het niet eens met de plaatsing van het gebouw op de monumentenlijst. Hun bezwaren zijn gericht tegen de aanwijzing van de buitengevels als monumentwaardig. Volgens hen is verder niet duidelijk in hoeverre de tuin voor hen nog toegankelijk zal zijn als deze de monumentenstatus krijgt. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2009 de eigenaars wat betreft de binnentuin in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank is door het dagelijks bestuur onvoldoende onderkend dat de aanwijzing van de tuin aan de eigenaars het recht op erfafsluiting wordt ontnomen. Op dat punt heeft de rechtbank het dagelijks bestuur opgedragen een nieuwe beslissing te nemen. Wat betreft het gebouw zelf heeft de rechtbank de eigenaars in het ongelijk gesteld. Zowel het dagelijks bestuur als de eigenaars zijn niet tevreden met de uitspraak van de rechtbank. Zij zijn beide in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 1 juni jl. op zitting behandeld.
9. 200909991/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Wegverbreding gedeelte van de N209 in Lansingerland) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Lansingerland van het bestemmingsplan 'Verbreding tracé N209'. Het plan maakt een wegverbreding mogelijk van een gedeelte van de N209 tussen de Ankie Verbeek-Ohrlaan en de aansluiting Bergschenhoek in Lansingerland. Het gaat om een verbreding van één rijstrook naar twee rijstroken in beide richtingen. Een vastgoedbedrijf is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vreest vooral voor geluidsoverlast. Ook zou het onderzoek naar de luchtkwaliteit zijn gebaseerd op een verouderde rekenmethode. De Raad van State heeft de zaak op 16 juni jl. op zitting behandeld.
10. 201000513/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 juli 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Afwijzing door gemeentebestuur Nijkerk van verzoek om graf te schudden) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk van het verzoek van een inwoner van de gemeente om een graf op de Algemene Begraafplaats in Hoevelaken te schudden. In het graf zijn de grootvader en grootmoeder van de man in 1939 respectievelijk 1978 begraven. Schudden van een graf houdt in dat de stoffelijke resten onder in het graf worden geplaatst, opdat in het graf ruimte vrijkomt om later de man en andere familieleden te begraven. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van de man opgevat als een verzoek om het graf te ruimen en dit verzoek vervolgens afgewezen, omdat het belang van eerbiediging van de grafrust zwaarder weegt dan het belang van de man De rechtbank in Arnhem heeft in december 2009 een eerder beroep van de man gegrond verklaard, omdat naar haar oordeel het schudden van een graf niet hetzelfde is als het ruimen van een graf en niet het gemeentebestuur, maar de beheerder van de begraafplaats bevoegd is om hierover te beslissen. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur is van mening dat het wel bevoegd is. De Raad van State heeft de zaak op 17 juni jl. op zitting behandeld. pagina: 1