Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 161/EM
Datum: 5 juli 2010

Provincie Fryslân start met grootschalige herinrichting Vanaf 1 juli verkeershinder op de Traverse Trynwâlden/Lauwersseewei (N361)

Op 1 juli 2010 start de provincie Fryslân met de grootscheepse aanpak van de Traverse Trynwâlden en de Lauwersseewei (N361). De wegwerkzaamheden duren tot eind 2010. In de bouwvak en in de weekenden heeft het verkeer mogelijk te maken met omleidingsroutes, daarbuiten blijft er minstens één rijstrook beschikbaar. Op de route Gytsjerk - Dokkum worden zeven kruisingen opnieuw ingericht, de fiets- en voetpaden tussen Gytsjerk en Oentsjerk samengevoegd en er komt een fietsoversteek bij Rhaladyk. Gedeputeerde Piet Adema: "Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de dorpen Oentsjerk en Gytsjerk in vervulling, namelijk dat het dorpse karakter van de beide plaatsen wordt versterkt. De verkeersweg wordt weer een dorpsweg en veiliger voor alle weggebruikers."

Overlast
De wegwerkzaamheden brengen overlast met zich mee voor weggebruikers. Toch blijft de N361, met enige hinder, bereikbaar tijdens de wegwerkzaamheden. Op doordeweekse dagen (buiten de bouwvak) is in Gytsjerk en Oentsjerk minimaal één rijstrook beschikbaar. Het verkeer wordt dan met verkeerslichten geregeld. In de weekenden en de bouwvak (26 juli - 13 augustus) mag de aannemer de weg in Gytsjerk en Oentsjerk geheel stremmen. Dan gelden lokale omleidingsroutes en is de route niet geschikt voor doorgaand verkeer. Bij het werk aan de rotondes bij Stiennendaam en Rinsumageast worden hulpwegen aangelegd, zodat het verkeer op de Lauwersseewei daar tijdens het werk langs kan rijden. Wel wordt hier telkens één zijweg afgesloten voor verkeer.

Primeur: actuele reistijden langs de weg
Een nieuwe service die de provincie Fryslân weggebruikers biedt, is actuele reistijdinformatie langs de weg. Het is de eerste keer dat de provincie weggebruikers op deze manier bij wegwerkzaamheden probeert te helpen om de snelste route te kiezen. Digitale borden geven de reistijdinformatie aan via de N361/Traverse en de N356/Quatrebras. Deze borden staan bij de rotonde bij Dokkum en langs de N355 ter hoogte van Aqua Zoo Friesland.

Extra spitsbussen tussen Dokkum en Leeuwarden
Vanaf 5 juli zet de provincie speciale spitsbussen in om forensen tussen Dokkum en Leeuwarden snel op de plek van bestemming te brengen. De spitsbussen rijden rechtstreeks en zonder tussenstops tussen Dokkum (Bedrijventerrein Zuiderschans) en Leeuwarden (Beursplein en station). De spitsbussen rijden op werkdagen om de 20 minuten tussen 07.00 uur en 09.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.00 uur. De dienstregeling gaat op 5 juli in. Reizen met de spitsbus kost slechts ¤ 5,- voor een retourtje en ¤ 3,- voor een enkele reis. Kaartjes zijn te koop bij de buschauffeur. De OV-chipkaart, reguliere abonnementen en jaarkaarten zijn niet geldig. Informatie over de spitsbussen is te vinden op www.fryslan.nl/traversetrynwalden.